U trendu

13 pravila za sreću u životu čuvenog psihologa

Ja nikome ništa ne namećem, ja jednostavno učim ljude da čine ono što bi želeli da čine, ali oni uglavnom uobražavaju da su nesposobni da to učine. Između mene i njih ne postoji sukob, već saradnja. Na njih ne delujem ja, nego snaga koja već postoji u njima i ja ih samo učim kako da se njome služe. – Emil Kue

Probajte da usvojite barem neku od misli i smernica Emila Kuea, francuskog psihologa i farmaceuta, tvorca popularne metode psihoterapije – usavršavanja na osnovu optimistične autosugestije.

 1. Ne brinite se za uzrok zla, uvrdite samo njegovu posledicu i postarajte se da ona iščezne. Malo-pomalo vaše nesvesno biće će se postarati da nestane i uzrok, ako je to moguće.
 2. Reči: „Ja bih rado hteo“ vode uvek na pomisao: „Ali ja ne mogu“.
  Ne govorite: „Pokušaću da to nestane“, nego: „Postaraću se da to nestane“, jer kada postoji sumnja, nema uspeha.
 3. Suština moje metode je saznanje o superiornosti uobraženja nad voljom. Ako su uobraženje i volja usmereni u istom smislu, ako kažemo: „Hoćemo i možemo“, to je idealno, jer u protivnom uobraženje pobeđuje volju.
 4. Kontrolišite svoj karakter. Naučite da govorite brzo, jasno, određeno, mirno. Govorite malo, ali razumljivo.
 5. Postarajte se da gospodarite sobom. Izbegavajte da se ljutite jer time trošite energiju.
 6. Budite mirni, ljubazni, prijateljski raspoloženi, sigurni u sebe. Pokušajte da sebi budete dovoljni.
 7. Naše nesvesno upravlja našim celokupnim bićem, fizičkim i psihičkim, pa čak i svakom našom ćelijom.
 8. Strah od bolesti stvoriće bolest.
 9. Iluzija je verovati da više nema iluzije.
 10. Ne gubite vreme u ispitivanju bolesti koje biste mogli imati, jer ako ih stvarno nemate, vi ćete ih sami sebi stvoriti.
 11. Kada sebi svesno formulišete autosugestiju, činite to sasvim prirodno, jednostavno, sa ubeđenjem i bez ikakvog napora. Ako se nesvesna i često loša autosugestija lako osvaruje, to je stoga što se ona čini bez napora.
 12. Da bi neka osoba gospodarila sobom, dovoljno je da veruje u to. Kada vam drhte ruke, kada ste nesigurni, recite sebi da će sve to prestati i tako će se postepeno i zbiti.
 13. Nije neophodno da imate poverenje u mene, već u sebe jer se u vama nalazi snaga koja će vas izlečiti. Moja se uloga sastoji u tome da vam ukažem na to kako da se služite tom snagom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.