U trendu

Otkrijte i Vi 13 tajnih moći autosugestije

 1. Autosugestija je instrument kojim treba da naučimo da se služimo kao i svakim oruđem. I najbolje oruđe u neveštim rukama daje slabe rezultate. Ukoliko te iste ruke postanu vešte, istim oruđem postići će se dobri rezultati.
 2. Svesna autosugestija primenjivana s poverenjem, a dubokom verom u sebe, ostvaruje se matematičkom tačnošću u granicama onoga što se ne protivi zdravom razumu.
 3. Ako izvesne osobe ne postižu autosugestijom očekivane rezultate, to je zato što nemaju poverenje u sebe ili što je čine s naporom, a to je najčešći slučaj. Da bi se sugestija pravilno primenila, apsolutno je potrebno da se ne primenjuje s naporom. Napor nameće prisusvo volje, a uporeba volje mora se izbeći pošto treba isključivo primenjivati uobraženje.
 4. Veliki je broj onih koji su se dugo uzalud lečili zamišljajući da će se odmah izlečiti sugestijom. To je greška. Nerazumno je tako misliti. Od sugestije treba tražiti samo ono što ona može dati, tj. postepeno poboljšanje, koje se malo-pomalo pretvara u potpuno izlečenje, ako je ono uopšte moguće.
 5. Mnogi postupci koje upotrebljavaju nelekari svode se na autosugestiju. Svi ti postupci, ma kakvi bili: vračanje, gestikulisanje i slične scene, imaju cilj da kod bolesnika izazovu lečenje autosugestijom.
 6. Suprotno onome što se misli, fizička oboljenja se mnogo lakše leče nego psihička.
 7. Bifon je govorio: „Stil, to je čovek“, a ja kažem: „Čovek je ono što misli da jeste“. Strah od neuspeha čini da i nešto što je najverovatnije – ne uspe, kao što misao o uspehu vodi do njega.
 8. Ubeđenje je potrebno isto toliko onome ko primenjuje sugestiju kao i onome na kome se ona primenjuje. To ubeđenje, ta vera, čini da se postignu uspesi tamo gde su sva druga sredstva bila bezuspešna.
 9. Sugestija drugih nikada ne može biti jača od sopstvene.
 10. Nekada se verovalo da se hipnoza može primenjivati samo pri lečenju nervnih oboljenja, a njen domet je mnogo veći. Hipnozom se deluje preko nervnog sistema, a nervni sistem upravlja celim organizmom. Dakle, preko nervnog sisema može se delovati i na sve bolesne organe.
 11. Strpljenje i istrajnost čine snagu ličnosti i zato ih treba koristiti.
 12. Nikad ne gubite iz vida osnovni princip autosugestije: „Uvek optimizam, čak i onda kada izgleda da se situacija tome protivi.“
 13. Sugestija zasnovana na ubeđenju je ogromna snaga.
3 komentara
 1. Anonimni

  Autosugestija je,po mom shvatanju zaista korisna kada ima osnovanu podlogu,inace postaje samo uobrazilja.Optimizam je pozitivan poriv idenican nadi i stoga je korisan jer coveka samo bodri bez lazne nade.Mozda zivot sretanjem raznih iskustava na neki nacin umanjuje znacaj autosugestije. jer uticaj prozivelih godina je neizostavan iz svesti coveka. uprkos sadasnosti koja jedina zaisa postoji ,kao.

 2. Anonimni

  Zaista je diskutabilno ovo pod br. 7: Čovek je ono što misli da jeste ! Evo, Karleuša MISLI da je lepa, pametna i da dobro peva. Pa ? Je li to tačno ??

 3. Nataša Gajić

  Ubijediti sebe i druge u nešto što ne postoji, a voljeli bi da funkcioniše. Recimo tako, što se tiče sugestije, i to pozitivne sugestije, jer ima načina i da skrenemo lako i nanesemo sebi štetu povjeravši u nešto što nije tačno bar onoliko koliko će nam, baš zbog toga, naškoditi odvodeći nas na krivi put. U iluziju o sebi i svojim postupcima koji nam kao donose dobre rezultate; i dok zaludno čekamo ostvarenje svojim snova u ubjeđenji da sve prolazi uspješno, vrijeme nam izmiče, da uradimo nešto stvarno za sebe. Sugestibilnost je moćna biljka ili korov, zavisi u čijim je rukama.Ili razmišljamo previše o njoj ili nas ne dotiče toliko ono što u stvari želimo s njom ili bez nje, postići. Da, snaga uvjerenja, koliko i sugestibilnost da nam dokaže da može a ne da ne može ići onako kako smo se uvjerili; pogledajte koliko su samo ljudi sugestibilni prema drugima, i u dobru i u zlu. I ne zapadamo li u depresiju kad nešto ovako ili onako ne uspijemo, a u šta smo bili beskrajno ubijeđeni, pa nikako da se otrgnemo od te lažne sigurnosti. Oprezno sa onim što vam se sugeriše.

Napišite komentar