U trendu

Astromedicinska dijagnostika

Mnogi lekari u svojoj praksi koriste astrologiju. Smatra se da je prvo i najvažnije pravilo koga se treba pridržavati upoređivanje horoskopa doktora i pacijenta, kako bi se utvrdilo da li su im podznaci u ravnoteži.

Drugim rečima, dva podznaka treba da pripadaju istom elementu (voda,
vatra, vazduh, zemlja) i trebalo bi da budu u povoljnom aspektu jedan prema drugom. Ako je pacijent u podznaku Vaga, njegov lekar bi trebao da ima podznak Vaga, Vodolija ili Blizanci.

Smatra se da ako se stanje pacijenta pogoršava zato što ga leči lekar sa
kojim nije stelarno usaglašen, treba promeniti lekara. Povoljni aspekti između lekara i pacijenta daju obostrano poverenje i pouzdanje, dok nepovoljni mogu izazvati obostranu averziju. Da li je to u našim uslovima uopšte moguće?!

Mesec i zdravlje

Posle Sunca Mesec je nebesko telo, koje vrši najdirektniji uticaj na
ljudski organizam. Menstrualni ciklus kod žena poklapa se sa trajanjem lunarnog Meseca, a normalan period između začeća i rođenja traje punih devet meseci.

Različite Mesečeve faze utiču na pojavu ili krizu bolesti, naročito mentalnih. Pošto je Mesec kolektor Sunčeve energije, on je u isto vreme i prenosilac te energije na ljudski organizam.

Kada je Mesec u horoskopu pojedinca slab, priliv Sunčeve energije će biti
umanjen, tako da će osoba biti predisponirana na funkcionalna obolenja.

Mesec vlada sazvežđem Raka i četvrtom astrološkom kućom. Mesec je
vinovnik svih stečenih bolesti, kao i onih koje se periodično javljaju. Mesec utiče na sakupljanje vode u organizmu, upravlja želucem, bešikom, stomakom, varenjem, matericom, grudima.

Trudnoća, rađanje, nervni sistem su pod njegovim neposrednim uticajem. Kod žena upravlja desnim okom, a kod muškaraca levim. Upravlja genetskim nasleđem, kao i onim što vučemo iz prethodnih inkarnacija. On usporava rad onog organa u čijem se sazvežđu nalazi.

Lečenje

U Ptolomejevo doba pristati na operaciju, a da se dobro ne proanalizira
položaj Meseca, značilo je preduzeti rizik za sopstveni život. Još stari
narodi nisu preduzimali nikakve operacije kada se Mesec nalazio u sazvežđu Jarca, jer su tada oslabljene funkcije organizma. Zbog velikih atmosferskih promena nisu lečili ni za vreme mladog Meseca.

Povoljno vreme za lečenje je kada se Mesec nalazi u fazi rasta u sazvežđu
Raka, Riba
ili Strelca.

Mesec u fazi opadanja je opasan zbog povećanog krvarenja. Nije dobro
operisati onaj deo tela, kojim trenutno na nebu tranzitira Mesec. Na pr. operisati glavu, kada je Mesec u Ovnu.

Od posebnog su značenja za lečenje pomračenja. Dva puta godišnje mlad i pun
Mesec su blizu Mesečevih čvorova. To su pomračenja Sunca i Meseca. Tri dana pre i tri dana posle pomračenja poželjno je ništa ne raditi na telu, sem u izuzetno kritičnim slučajevima. Može se u to vreme nastaviti sa starom terapijom i sačekati da loši uticaji Meseca prođu. Šanse za izlečenje biće mnogo veće.

Iako nauka nema spremna objašnjenja za unapred pomenuto, Mesec očigledno pokazuje uticaj na ljudsko zdravlje i ponašanje.

Astromedicinska dijagnostika

Da bi uspostavili pravilnu astromedicinsku dijagnozu, moramo povesti računa o više komponenti. Pokazatelji zdravlja su Sunce, Mesec, Ascedent i vladar Ascedenta, šesta, osma i dvanaesta kuća, vladari tih kuća, prednatalne eklipse,dinamički aspekti (konjunkcije, kvadrati, polukvadrati opozicije, inkonjunkcije,
aspekt 135 stepeni), 
kao i razne konfiguracije: T kvadrati i Jodovi. Nikako ne smemo zanemariti ni paran kvadrate, kao ni srednje tačke, koje ne samo da ukazuju na bolesti već ih i aktiviraju u direkcijama. Važni su i uglovi (Ascedent, Descedent, MC i IC) kao i planete na uglovima.

Prva kuća govori o životnoj sposobnosti, jačini, slabostima i načinu prilagođavanja sredini, emotivnim navikama i sklonostima.

Upravo nam ona daje snagu da savladamo patološke tendencije šeste kuće,
koja se odnosi na fizičke bolesti, hronične bolesti, ambulante, medicinsko osoblje, kao i način lečenja.

Osma kuća ukazuje na operacije, povrede, rane, akutne bolesti, groznice,
šok sobe, bolesti opasne po život.

Dvanaesta kuća su bolnice, bolesti sa teškom dijagnozom, sanatorijumi i duga lečenja, mentalne bolesti, psihoze i teža duševna obolenja. Svaka pojedinačna planeta je zadužena za određene bolesti, ukoliko je loše aspektovana i nalazi se na osetljivom mestu u horoskopu osobe.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.