Datum rođenja određuje s kojim bolestima ćete se boriti tokom života? (Video)

Mesec u kom ste rođeni možda određuje mnogo više od vašeg horoskopskog znaka. Istraživači tvrde da postoje i zdravstveni razlozi zbog kojih biste trebali da obratite više pažnje na mesec u kom ste rođeni, prenose američki i italijanski mediji.

Iako to nije uobičajena praksa ozbiljnih akademskih istraživača, Nikolas Tatoneti iz Medicinskog centra Kolumbija se bavi nečim potpuno neočekivanim za one naviknute na istraživanja zamršenosti bioloških i molekularnih uzroka ljudskog zdravlja.

„Ja proučavam mesec u kom je neko rođen, kako bih video koliko menja rizik razvoja pojedinih bolesti tokom života“, objasnio je on. Njegov poslednji rad izazvao je popriličnu znatiželju ljudi.

Proučavajući veliku bazu podataka pacijenata koju je Medicinski centar Kolumbije razvijao poslednjih 14 godina, Tatoneti i njegov tim po prvi su put posmatrali ima li mesec u kom je neko rođen bilo kakve veze sa nastankom pojedinih bolesti. Neke prethodne studije proučavale su potencijalnu povezanost, ali ta istraživanja usmerila su se na pojedinačna stanja poput astme ili moždanih problema, pa su bila ograničena.

Tatoneti je utvrdio da je od 1668 bolesti koje su primećene kod pacijenata, 55 pokazalo snažnu vezu sa mesecom u kom su ljudi rođeni, a Tatoneti tvrdi da to ne može da bude slučajnost. Među njima je 20 bolesti koje su već opisivane u drugim, manjim studijama. Utvrđena je veza i za 16 bolesti koje do sada niko nije povezivao sa mesecima, a među njima je iznenađujuće veliki broj onih povezanih sa zdravljem srca.

„Ne samo da sam bio iznenađen što niko nije proučavao odnos između bolesti srca i meseca rođenja, već smo pronašli nekoliko veza između njih i utvrdili da je povećan rizik kod onih rođenih krajem zime i početkom proleća. To ukazuje na mehanički odnos, ali još nismo utvrdili kakav“, rekao je.

Rođeni u januaru izloženiji su visokom pritisku, u februaru aritmiji, a u martu aterosklerozi. Angina je češća kod onih rođenih u aprilu, a astma kod onih rođenih u septembru. Rođeni u oktobru pate od ADHD-a, deca iz novembra podložnija su virusnim infekcijama i akutnom bronhitisu.

Za neke mesece za sada nije utvrđena veza sa pojedinim bolestima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.