Planete i astrološki znaci

SUNCE – boravi 1 mesec godišnje u svakom znaku. Označava individualnost JA, radost, inteligenciju, sreću, ponos, ambiciju, naklonost, slavu, zapovedanje.
BOJA: narandžasta, zlatno-žuta.
METAL: zlato.
DRAGI KAMEN: topaz.
BILJKA: badem, lovor, ruzmarin.
DAN: nedelja.

MESEC – za 28 dana obiđe Zodijak. U svakom znaku boravi oko 2 dana u toku meseca. To su emocije, navike, instinkti, nestalnost, sanjarenje, neodlučnost, lutanja, slaba volja. Na njega se lako ne utiče.
BOJA: biserno-siva.
METAL: srebro.
DRAGI KAMEN: biser.
BILJKA: paprat, bela ruža.
DAN: ponedeljak.

MERKUR – u jednom znaku boravi od 15 dana do 2 meseca. Um, izražavanje lišeno emocija. Prilazi tamo gde će imati koristi. Pismen je, lako rešava sve probleme, dobar govornik. Voli umetnost i putovanja. Retrogradni Merkur označava daleko dublji misaoni proces. Osoba retko donosi brzoplete zaključke.
BOJA: crvena, ljubičasta.
METAL: živa.
DRAGI KAMEN: opal.
BILJKA: jorgovan, đurđevak.
DAN: sreda.

VENERA – „Mala sreća“. U znaku ostaje 1 mesec godišnje. Vlada ljudskim osećanjima. Brine o lepom životu. Voli da bude voljena. To je planeta ljubavi, lepote, blagosti. Daje duhovite ljude. Retrogradna Venera označava stidljive osobe, koje ne umeju da pokažu naklonost. Imaju nezreo pristup ljubavi.
BOJA: pastelni tonovi žute, plave, tirkiz.
METAL: bakar.
DRAGI KAMEN: smaragd.
BILJKA: ruža.
DAN: petak.

MARS – U znaku ostaje 2 meseca. Energija, elan, akcija. On je izazivač rata, bura, tvrdičluka, brutalnosti. Temperamentan je, žustar, svađalica. „Gluplji“ je od Saturna. Ne voli da neko bude ispred njega. Retrogradni Mars ima manje izražen takmičarski duh, sem ako se ne takmiči sa samim sobom.
BOJA: crvena.
METAL: gvožđe.
DRAGI KAMEN: rubin, dijamant.
BILJKA: kaktus, kopriva, sve rastinje koje imaju trnje.
DAN: utorak.

JUPITER – „Velika Sreća“. U znaku ostaje 1 godinu. To je planeta koja je sposobna svakoga da razume. Pravedna je, želi da pomogne. Znači srećna putovanja. Između realnog je i irealnog. Važna je za filozofiju, religiju. Retrogradni Jupiter donosi vlastita filozofska i verska ubeđenja. Stvari sagledava u perspektivi i intuitivan je.
BOJA: plavo-ljubičasta.
METAL: kalaj.
DRAGI KAMEN: ametist.
BILJKA: jasmin.
DAN: četvrtak.

SATURN – „Naš veliki učitelj“. Donosi nam sigurnost i usamljenost. U znaku ostaje oko 2 godine. Najzlobnija je od svih planeta, jer razara polako uživajući u patnji drugih. Bezosećajan je, lukav, usamljen, tužan. Uči nas na greškama. Retrogradni Saturn ukazuje na osobu nesigurnu, inferiornu sa nedostatkom ambicija.
BOJA: crna, siva.
METAL: olovo.
DRAGI KAMEN: ćilibar.
BILJKA: ljubičica.
DAN: subota.

URAN – daje okultna iskustva i čudan život, nagle ekscentrične i neobične događaje. To je planeta astrologa. U znaku ostaje oko 7 godina. Retrogradni Uran utiče da osoba još u ranom životu kida lance tradicije. Ima potrebu da dominira i bude jedinstven.
BOJA: ljubičasta, plava.
METAL : uranijum, radijum.
DRAGI KAMEN: kalcedon.
BILJKA: nema.
DAN: subota.

NEPTUN – u znaku ostaje 13 godina. Daje umetničke sklonosti, kreativnost, misterije, telepatiju, putovanja. Retrogradni Neptun utiče da čovek živi u svetu snova i irealnosti.
BOJA: plava, indigo.
METAL: platina.
DRAGI KAMEN: beril.
BILJKA: biljke koje su po prirodi opijati i anestetici.
DAN: petak.

PLUTON – prolazi kroz znak 20 godina. Preobražaj, smrt, dobre ideje, prihvatanje dobrog i lošeg. To je najudaljenija planeta našeg Sunčevog sistema. Retrogradni Pluton nije toliko značajan, pošto se radi o dalekoj planeti, pa se njegovi uticaji osećaju u kasnijim godinama.
BOJA: crvena, crna, zelena.
METAL: plutonijum.
DRAGI KAMEN: nema.
BILJKA: nema.
DAN: ponedeljak.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.