Značenje dragog kamenja

Još se u praistoriji verovalo da drago, poludrago kamenje i plemeniti metali utiču na čovekovu sudbinu. Zato su ljudi pravili i nosili amajlije i talismane koji će ih štititi, privlačiti pozitivne uticaje, a odbijati negativne.

U astrologiji su drago i poludrago kamenje, kao i i plemeniti metali, zbog svoje lepote, retkosti, čvrstoće i svetlosti, slični zvezdama. Zato se svakoj planeti i svakom sazvežđu pripisuje određeni dragi, odnosno poludragi kamen, ili plemeniti metal, koji odražava određene osobine osobe rođene pod odgovarajućim horoskopskim znakom.

Čak je i moderna nauka potvrdila određena dejstva dragog i poludragog kamenja s obzirom na realno sadejstvo hemijskih elemenata u njima.

Akvamarin

Dragi kamen onih koji su rođeni u znaku Škorpije, ali ga može nositi i osoba rođena u znaku Bika.

Svojom zelenkastoplavom bojom podstiče osećanja vernosti i postojanosti i zato se koristi i kao amajlija koja učvršćuje vernost u vezi ili braku.

Prema starom verovanju, smatra se da ima i lekovita dejstva: pomaže kod zapaljenja grla, desni, creva i jetre, kao i kod zubobolje.

Foto: Didgeman/Pixabay.com
Foto: Didgeman/Pixabay.com

Ametist

Poznat kao „dobročini“ kamen, posebno je vredan za osobe rođene u znaku Riba.

Ovo je iskonski „kamen sreće“ koji često krasi čak i prste visokih sveštenika. Poznato je njegovo umirujuće dejstvo koje poboljšava raspoloženje obolelih od neuroze ili histerije. Kao amajlija, štiti čoveka od pijanstva.

Smatra se da, ako se stavi na čelo bolesnima od neuralgije, bolest postepeno iščezava.

Foto: Jodylehigh/Pixabay.com
Foto: Jodylehigh/Pixabay.com

Bakar

Plemeniti metal koji se vezuje za ljude rodene u znaku Bika i Vage.

Njegov magijski potencijal je čuven. Dovoljno je reći da je, zbog svoje savitljivosti, bio prvi metal koji je upotrebio praistorijski čovek.

Danas se nose narukvice od bakra, za koje se smatra da otklanjaju razne bolesti, naročito reumatizam zglobova, zbog pretpostavljenih elektromagnetskih moći ovog metala.

Foto: Kropekk_pl/Pixabay.com
Foto: Kropekk_pl/Pixabay.com

Ćilibar

Posvećen je ljudima koji su rodeni u znaku Lava, a ima nepovoljan uticaj za osobe rođene u znaku Bika.

Vekovima se smatralo da ćilibar nosi u sebi mističnu energiju i lekovita svojstva, baš zato što privlači i sakuplja elektricitet.

Nošenje ogrlice od ćilibara, prema antičkom verovanju, štiti od bolesti.

Ispostavilo se da ćilibarska ogrlica ženama pomaže i prilikom tegoba sa štitnom žlezdom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.