U trendu

33. BEMUS: Beogradski gudački orkestar „Dušan Skovran“

Subota, 13. oktobar
Zadužbina Ilije M. Kolarca 20.00h

BEOGRADSKI GUDAČKI ORKESTAR „DUŠAN SKOVRAN“
Dirigent: ALEKSANDAR PAVLOVIĆ
Solisti:
IRENA GRAFENAUER, flauta
MATE BEKAVAC, klarinet

PROGRAM

A. Koplend: Koncert za klarinet i gudački orkestar, sa harfom i klavirom (Gordana Ćurguz, harfa; Maja Rajković-Šljivančanin, klavir)
I. Jevtić: Koncert za flautu i gudački orkestar „Iz dubine duše molim ti se, Gospode“
Ž. Franse: Dupli koncert za flautu, klarinet i orkestar
O. Bogdanović: Run

Beogradski gudački orkestar „Dušan Skovran“ je za 34 godine postojanja nastupao u Evropi, Americi i Aziji, u preko 200 gradova i time postao jugoslovenski ansambl sa najviše ostvarenih nastupa i turneja. Visok kvalitet izvođenja, briljantan virtuozitet i sposobnost za neposrednu komunikaciju sa slušaocima, kao i lična posvećenost svakog muzičara zajedničkom zvuku, ostale su konstantne vrednosti ansambla, potvrđivane i usavršavane tokom godina nastupanja pred brojnom publikom u zemlji i svetu. Jedna od velikih vrednosti orkestra je i činjenica da je svaki njegov član prvoklasan kamerni muzičar, sposoban da sa svojim ansamblom nastupi i u ulozi soliste.

Orkestar je formiran 1965. godine od najboljih studenata Katedre za gudačke instrumente Muzičke akademije u Beogradu, kao studentski ansambl koji je pod vođstvom prof. Dušana Skovrana ubrzo počeo da stiče priznanja u zemlji i inostranstvu. Gestom pijeteta i poštovanja, po smrti prof. Skovrana 1975. godine, orkestar uzima njegovo ime, a dirigentsku palicu predaje prof. Aleksandru Pavloviću. Od 1980. godine orkestar je profesionalizovan sa oko 60 nastupa godišnje u zemlji i inostranstvu, kao i brojnim snimanjima za domaće i inostrane radio i televizijske stanice. Beogradski gudački orkestar „Dušan Skovran“ dobitnik je Oktobarske nagrade Beograda 1978. i 1991. godine. Višestruki je dobitnik Specijalne nagrade Beograda za najbolji koncertni nastup u sezoni, kao i brojnih nagrada Udruženja kompozitora Srbije i domaćih radio i TV stanica.

Aleksandar Pavlović, dirigent i umetnički rukovodilac Beogradskog gudačkog orkestra „Dušan Skovran“, studirao je violinu na beogradskoj Muzičkoj akademiji i na Kraljevskom koledžu za muziku u Londonu kod Maksa Rostala. Nastupao je u zemlji i inostranstvu kao solista, zatim i kao član Beogradskog trija. Kao dirigent gostovao je u Italiji, Španiji, Sjedinjenim Državama i Nemačkoj. Redovni je profesor Fakulteta muzičke umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu i umetnički direktor Međunarodne fondacije mladih u Londonu. Dobitnik je Sedmojulske (1989) i Oktobarske nagrade (1991, 1994), Godišnje nagrade Udruženja muzičkih umetnika (1988), Godišnje nagrade „Vuk Karadžić“ (1995), Godišnje nagrade Udruženja univerzitetskih profesora i naučnih radnika (1998), kao i mnogih drugih nagrada i priznanja dodeljenih od strane Udruženja kompozitora Srbije, radio-stanica i festivala.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.