U trendu

33. BEMUS: Dragan Đorđević – Jasna Tucović

Sreda, 17. oktobar
Skupština grada Beograda 17.00h

„Prvi put na podijumu Bemusa“
DRAGAN ĐORĐEVIĆ, violončelo
JASNA TUCOVIĆ, klavir

PROGRAM

L. van Betoven: Sonata C-dur op.102 br.1
D. Šostakovič: Sonata D-mol op.40
I. Jevtić: Via dolorosa
Dž. Kram: Sonata za violončelo solo

Dragan Đorđević je pohađao Školu za muzičke talente u Ćupriji u klasi prof. Relje Ćetkovića. Diplomirao je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu kod prof. Sandre Belić. Dobitnik je Prve nagrade na Međunarodnom takmičenju „Petar Konjović“ (1996), na takmičenju „Laureati Orfeja“ (1997), Treće nagrade (prva i druga nisu dodeljene) na 30. Međunarodnom takmičenju Muzičke omladine u Beogradu 2000. godine, Zlatne harfe (nagrada publike) i Nagrade za najbolje izvođenje zadatog dela. Član je kamernog orkestra „Gudači Sv. Đorđa“ sa kojim je kao solista i prvi čelista nastupao na brojnim koncertima u Jugoslaviji, Holandiji, Nemačkoj i Velikoj Britaniji, i međunarodnim muzičkim festivalima Ohridsko leto i Bemus.

Kao solista nastupao je sa Beogradskom filharmonijom i Orkestrom Fakulteta muzičke umetnosti, a sa „Gudačima Svetog Đorđa“ gostovao je u Londonu. Usavršavao se u majstorskim klasama Kirila Rodina, Aleksandra Fedorčenka, Stanislava Apolina. Trenutno je na postdiplomskim studijama u Londonu na Gildhol školi za muziku i dramu, u klasi prof. Stefana Popova i na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu kod prof. Sandre Belić. Član je kvarteta „Oskar Kokoška“, koji je pobednik takmičenja Gildhol škole za 2001. godinu. Sarađivao je sa Londonskim simfonijskim orkestrom pod rukovodstvom Majkla Tilson Tomasa, Mstislava Rostropoviča i Kolina Dejvisa. Pohađao je majstorske kurseve gudačkih kvarteta Velindžer, Takač i Alban Berg. Svira na violončelu Gvarnerijusa iz 1686. godine.

Jasna Tucović je diplomirala na Fakultetu muzičke umetnosti u klasi prof. Nevene Popović, kod koje je trenutno na II godini magistarskih studija klavira. Specijalizirala je kamernu muziku u klasi prof. Olivere Đurđević. Kao solista i kamerni muzičar osvajala je nagrade na domaćim i međunarodnim takmičenjima: Drugu nagradu na Republičkom takmičenju učenika i studenata muzike u Beogradu (1989), Treću nagradu u Strezi (1991), Treću nagradu u Rimu (1993), Drugu nagradu na takmičenju posvećenom Francu Šubertu u organizaciji EPTA Srbije u Beogradu (1997) i Prvu nagradu na takmičenju „Petar Konjović“ u Beogradu (1998). Od 1997. godine deluje kao asistent na Katedri za kamernu muziku na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Održala je niz koncerata u Beogradu i drugim gradovima u Jugoslaviji i nastupala sa istaknutim domaćim umetnicima. Učestvovala je na Bemusu 1999. godine i festivalu „Mermer i zvuci“ u Aranđelovcu 1998. godine. Sa triom „Donne di Belgrado“ održala je dva koncerta u okviru festivala „Controcanto“ u Rimu, juna 2001. godine. Snimala je za radio i televiziju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.