U trendu

33. BEMUS: Gudački kvartet „Kodaj“

Petak, 12. oktobar
Atrijum Narodnog muzeja 22.30h

KVARTET „KODAJ“
Atila Falvaj, violina
Tamaš Sabo, violina
Janoš Fehervari, viola
Đerđ Eder, violončelo

PROGRAM

J. Hajdn: Gudački kvartet G-dur op.77 br.1
B. Bartok: Gudački kvartet br.3
F. Šubert: Gudački kvartet br.14 D-mol „Smrt i devojka“

Gudački kvartet Kodaj osnovan je 1966. godine. Njegovi članovi bili su studenti Muzičke akademije „Franc List“ u Budimpešti. Negujući autentičan izvođački stil, ansambl je ubrzo stekao umetničku afirmaciju i van granica svoje zemlje. Za 35 godina postojanja nastupali su u muzičkim centrima širom Evrope kao i u SAD-u, Srednjoj i Južnoj Americi, na Dalekom Istoku, u Australiji i Novom Zelandu. Pored standardnog klasičnog repertoara, Kvartet „Kodaj“ izvodi dela mađarskih kompozitora – Kodaja, Bartoka, Dohnanjija, i drugih.

Bogata diskografija ovog ansambla obuhvata integralni opus gudačkih kvarteta Hajdna i Betovena, Debisijev i Ravelov kvartet, a odnedavno pripremaju ciklus kvarteta Franca Šuberta za diskografsku kuću Naxos. Kvartet „Kodaj“ je dobitnik brojnih priznanja među kojima su: „Franc List“ (1970), Zaslužni umetnik Republike Mađarske (1990), „Bartok-Pastori“ (1996), kao i Nagrada britanskog magazina Classic CD, za najbolje ostvarenje u 1993. godini u kategoriji kamerne muzike (Hajdnovi gudački kvarteti op. 64).

Atila Falvai je primljen na Akademiju „Franc List“ kada mu je bilo 16 godina, i studirao je u klasi prof. Snitkovskog. Godine 1979. nagrađen je Drugom nagradom na Međunarodnom violinskom takmičenju „Sigeti“. Sledeće godine dobio je Prvu nagradu na konkursu „Hubai“. Postdiplomske studije završio je na Muzičkoj akademiji u Beču (prof. Jozef Šivo). Kvartetu „Kodaj“ pridružio se 1980. godine.

Tamaš Sabo je diplomirao na Muzičkoj akademiji „Franc List“ 1969. godine. Potom odlazi u Budimpeštanski festivalski orkestar, gde je vođa drugih violina. Za vreme studija intenzivno se bavio kamernom muzikom, da bi član kvarteta „Kodaj“ postao 1969. godine.

Janoš Fehervari je takođe diplomirao violinu, ali i violu na Muzičkoj akademiji „Franc List“ u Budimpešti. Tokom školovanja pohađao je časove kamerne muzike kod Đerđa Kurtaga i Andraša Šifa. Od 1981. do 1985. godine svirao je u Budimpeštanskoj operi kao vođa sekcije viola. Jedan je od osnivača Budimpeštanskog gudačkog kamernog orkestra. Profesor je viole i kamerne muzike na Konzervatorijumu „Bela Bartok“ u Budimpešti.

Đerđ Eder je studirao kod prof. Ede Banda na Muzičkoj akademiji „Franc List“. Nakon sticanja diplome nastavio je usavršavanje u SAD-u i Kanadi (Jejl univerzitet i Banf centar – Škola lepih umetnosti, Univerzitet u Viskonsinu). Bio je vođa sekcije violončela u Budimpeštanskom simfonijskom orkestru, da bi kasnije prešao na mesto prvog violončeliste Budimpeštanskog festivalskog orkestra. Osnivač je Gudačkog kvarteta „Eder“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.