U trendu

33. BEMUS: Jasminka Stančul

Sreda, 10. oktobar
Zadužbina Ilije M. Kolarca 20.00

JASMINKA STANČUL, klavir

PROGRAM

Domeniko Skarlati (1685-1757)
Devet sonata

Johanes Brams (1833-1897)
Sonata br. 2 fis-mol op. 2
Dve rapsodije op.79

Jasminka Stančul je započela muzičko obrazovanje u Jugoslaviji, a nastavila na Muzičkoj akademiji u Beču kod prof. Noela Floresa. Još od srednje škole pobeđivala je na više pijanističkih takmičenja u zemlji, i nastupala u većini evropskih zemalja. Godine 1986. dobila je od švajcarske vlade stipendiju za posebno nadarene studente, što joj je omogućilo usavršavanje kod Marije Tipo u Ženevi. Juna 1989. godine Jasminka Stančul je osvojila Prvu nagradu na Međunarodnom Betovenovom takmičenju u Beču, čime je otvorena njena sjajna međunarodna karijera.

Od tada, Jasminka Stančul svira na prestižnim festivalima kakvi su Muzički maj u Firenci, Šlezvig-Holštajn, Radio Frans Monpelje, Muzičke nedelje u Strezi, Međunarodni festival muzike u Bezansonu, Muzički festival u Bratislavi… Nastupala je sa čuvenim svetskim orkestrima kao što su Simfonijski orkestar Pitsburga, Filharmonija Los Anđelesa, Pariski orkestar, Bečki simfoničari, ansambl „Camerata Academica“ iz Salcburga, Mađarska državna filharmonija, Varšavska filharmonija, Praška filharmonija.

Sarađivala je sa brojnim dirigentima, među kojima su Kurt Zanderling, Hans Graf, Juka-Peka Saraste, Aleksander Rahbari, Martin Turnovski… Boris Pergamenščikov, Kristijan Altenburger, David Geringas njeni su saradnici na polju kamerne muzike. Redovno koncertira sa ansamblima Bečke filharmonije, Bečkim gudačkim kvartetom i Bečkim virtuozima. Snimala je za NDR, ORF; njena tumačenja Betovenovih klavirskih koncerata zabeležila je diskografska kuća Discover International, Šubertova klavirska trija Camerata Tokyo, a Šubertov kvintet „Pastrmka“ – Koch.

Oficijelne stranice BEMUS-a:

  • BEMUS

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.