U trendu

37. BITEF (1)

Budućnost pozorišta je u filozofiji – citat je Bertolta Brehta kojim je označen ovogodišnji najpoznatiji domaći pozorišni festival, svima poznat pod imenom BITEF.

Festival je u velikoj dvorani Sava centra otvorio Jovan Ćirilov zajedno sa Nenadom Bogdanovićem, predsednikom Izvršnog odbora grada Beograda, i gospodinom Miloradom Miškovićem, baletskim umetnikom i koreografom. Na samom otvaranju najavljeno je jedanaest predstava iz devet zemalja. Festival je započeo koreografskom predstavom „Srećni Vavilon“ trupe Hose Montalvoa iz Francuske.

Publika je gromoglasno pozdravila vešte francuske igrače, stimulišući ih svojim aplauzom da se ponovo vrate na scenu, gde su zajedno sa publikom otpevali jednu od pesama iz predstave. Kao druga predstava, verovatno najekskluzivnija ove godine, najavljena je predstava „Filozofi“ Jozefa Nađa, koji je već dobro poznat beogradskoj publici, a čiju koreo-dramu može da vidi svega 120 ljudi. Sreća je da su organizatori predvideli tri reprizna izvođenja.

Predstava od koje se mnogo očekuje u prvom delu Festivala jeste postavka Šekspirovog „Hamleta“, u režiji čuvenog litvanskog reditelja Nekrošijusa, koja se smatra jednom od najuspelijih postavki ove Šekspirove tragedije u svetu. Velika scena Narodnog pozorišta moraće da se nosi sa ogromnim količinama leda koje Litvanci nameravaju da iskoriste tokom predstave budući da je led jedan od osnovnih elemenata na kojima je Nekrošijus gradio svoju priču o danskom kraljeviću.

Poslednja predstava u prvom delu BITEF-a jeste predstava koja dolazi iz Poljske i zove se „Brisanje“, u režiji velikog poljskog reditelja Kristijana Lupe, rađena prema motivima romana koji je napisao Tomas Bernhart. Mali kuriozitet u vezi sa ovom predstavom odnosi se pre svega na njeno trajanje. Lupa inače voli da režira dugačke predstave, a ove godine beogradska publika videće „Brisanje“ u dva dela jer celokupna postavka integralno traje celih sedam sati. Za one koji ne budu mogli da gledaju prvi i drugi deo odvojeno, u Jugoslovenskom dramskom pozorištu reprizno će biti izvedeno svih sedam sati predstave odjednom – što će za bitefovsku publiku bez sumnje biti veliki pozorišni izazov.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.