U trendu

37. BITEF (2)

Pozorišno filozofiranje na ovogodišnjem BITEF-u ulazi u svoju završnicu; i to na velika vrata. Beogradska publika ima jedinstvenu priliku da se upozna sa novom, u neku ruku kontroverznom postavkom „Nore“ Henrika Ibzena u izvođenju čuvenog Šaubine pozorišta iz Nemačke i u režiji još čuvenijeg nemačkog reditelja, vodećeg predstavnika mlade generacije, Tomasa Ostermajera.

Pored toga što je osavremenjena i smeštena u jedan sasvim moderan životni prostor, ova postavka nosi i značajnu novinu koja se kosi sa samim krajem Ibzenovog dela koji ponovo postavlja filozofsko pitanje: da li se Ibzenova junakinja oslobađa stega ili ne. U Ostermajerovoj oštroj varijanti ovo pitanje postaje još nezgodnije jer se u sve upliće zločin kojeg u originalnom Ibzenovom tekstu nema.

U alternativnom prostoru „Zastava prometa“ biće izvedena mađarska predstava „Radnički cirkus“, koja predstavlja slobodnu adaptaciju teksta „Vojcek“. Taj tekst beogradskoj publici nije nepoznat: na gotovo svakom ranijem BITEF-u imala je priliku da se upozna sa nečijom rediteljskom vizurom ovog teksta i pitanja koja on otvara. Beograđanima će se ove godine ponuditi naturalistička vizura jednog od vodećih mađarskih reditelja – Arpada Šilinga.

Istovremeno, na ovogodišnjem festivalu biće izvedene dve domaće predstave koje će pokušati da osvetlaju obraz našem pozorišnom izrazu. Prva od njih je kalemegdanski spektakl „Strah i njegov sluga“ u režiji Kokana Mladenovića, koji se na ovom velikom projektu pojavljuje i kao reditelj i kao dramaturg, a tu je i drugi deo Geteovog „Fausta“, koji je domaćoj publici u svojoj smeloj režiji predstavila Mira Erceg. Kako će ove predstave uticati na bitefovsku publiku – ostaje da se vidi, ali nema sumnje da će to biti dobra prilika da domaći autori srpsko pozorište uporede sa onim koje se istovremeno razvija u svetu.

Makedonski umetnici ove godine pojavili su se sa predstavom „Pare su ubistvo“, koja na jedan polutradicionalan način obrađuje temu sve važnije uloge novca u našim životima. Svoju filozofsku viziju sveta ponudiće nam i umetnici iz Italije koji gostuju sa predstavom „Omaž Nikoli Tesli“, koja će takođe biti izvedena van pozorišnih kulisa, u prostoru Muzeja elektroprivrede. Čast da zatvori ovogodišnji 37. BITEF pripala je Bugarskom nacionalnom teatru, koji će izvesti svoju smelu postavku Šekspirove „Zimske bajke“; nakon toga će biti dodeljene nagrade žirija, kao i nagrada publike koja je poslednjih desetak dana željno punila pozorišne i druge dvorane u prestonici.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.