U trendu

45. Londonski filmski festival

Londonski filmski festival, koji se ove godine održava između 7. i 22. novembra, predstavlja retrospektivu najboljih ostvarenja sa festivala održanih tokom godine, ali nudi i osam svetskih premijera. Udarni naslov je, prema mišljenju kritike, prvi britanski film američkog reditelja Roberta Altmana, „Gosford Park“ (na slici), čija se radnja odvija na Ostrvu „30-ih godina ovog veka, i predstavlja satiričnu analizu britanskog društva između dva svetska rata.

Od blizu 200 filmova koji će biti prikazani, pažnju privlači i novo ostvarenje Dejvida Linča, koji se, posle konvencionalno ispričanog „The Straight Story“, ponovo vraća mračnoj i tajanstvenoj atmosferi u filmu „Mulholland Drive“, nalik onoj koju smo imali prilike da vidimo u „Plavom somotu“ ili seriji „Twin Peaks“. Američki gost festivala je i Frensis Ford Kopola, sa dorađenom verzijom „Apokalipse danas“, već prikazanoj na Kanskom festivalu i, po mišljenju kritike, boljoj od originala.

Među britanskim naslovima se najviše očekuje od filmova „Last Orders“, u kome glume Majkl Kejn i Rej Vinstoun, a koji govori o grupi prijatelja koji ispunjavaju zadnju želju pokojnog druga, kao i od veoma pozitivno ocenjene tragikomedije „Me Without You“, koja govori o prijateljstvu između dve devojke.

Francuski film ima dva jaka „aduta“: prvi je ostvarenje legendarnog Žan-Lik Godara, „Eloge de l“Amour“, koji se bavi temom ljubavi, a drugi je „La Pianiste“, provokativna priča o seksualnim frustracijama i sado-mazohizmu, u kome glavnu ulogu igra Izabel Iper.

U selekciji su svoje mesto našli i zapaženi argentinski, iranski i istočno-azijski filmovi, ostvarenja američke nezavisne produkcije, kao i nagrađivana dela, poput filma „Sinovljeva soba“, Nanija Morijetija, koji je osvojio Zlatnu palmu na festivalu u Kanu.

Korisni linkovi:

  • London Film Festival
  • British Film Institute
  • FilmFestivals.com

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.