U trendu

50 novih i obnovljenih izdanja Arhipelaga u 2019. godini

BEOGRAD – Arhipelag je u 2019. godini, između dva Beogradska sajma knjiga, objavio preko pedeset novih i obnovljenih izdanja u različitim izdavačkim formatima, kazao je za Tanjug Gojko Božović, direktor te izdavačke kuće.

U susret predstojećem Sajmu knjiga Božović rekapitulira izdanja Arhipelaga koji je u ovoj godini objavio nekoliko kapitalnih knjiga, među kojima posebno mesto imaju dve knjige iz istoriografije: istorija Evrope i sveta od 1875. do 1914. godine koju je u knjizi „Doba carstva“ izložio Erik Hobsbaum i verovatno najbolja istorija Evrope u doba nacističke vladavine, „Hitlerovo carstvo“, velikog savremenog istoričara Marka Mazovera.

„Dve knjige doživljavaju svetsku premijeru izvan jezika na kojima su napisane. Jedno je novi roman Davida Grosmana ‘Život se sa mnom mnogo poigrao’, koji se jednim delom odigrava u Beogradu i na Golom otoku, kao i na mnogim drugim mestima bivše Jugoslavije, a glavna junakinja je nekadašnja Beograđanka Eva Panić-Nahir. Drugo je knjiga priča velikog italijanskog pisca Klaudija Magrisa ‘Zakrivljeno vreme u Kremsu'“, kazao je Božović.
On je podsetio da je Arhipelag ove godine objavio knjige nekih od najznačajnijih savremenih svetskih pisaca.

„Roman Davida Grosmana veliki je trenutak savremene svetske književnosti. Za prethodni roman, ‘Konj ulazi u bar’, Grosman je dobio Međunarodnu nagradu Man Buker, a za prevod novog romana, pre nekoliko meseci objavljenog u Izraelu, zainteresovane su desetine svetskih izdavača. Arhipelag objavljuje prvi prevod ovog romana“, kazao je Božović.

On je dodao da je Grosmanov roman velika i paradigmatična priča 20. veka zasnovana na sudbini Eve Panić i njenom životu od Čakoveca, preko Beograda i Varvarina, do Golog otoka i odlaska u Izrael, gde će decenijama živeti u kibucu.

Božović apostrofira i novi roman slavnog slovenačkog pisca Draga Jančara, „Te noći sam je video“, smešten u Mariboru i okruženju u poslednjoj godini Drugog svetskog rata.

„U ovom majstorski ispričanom romanu koji spaja intimne sudbine pojedinaca s važnim društvenim tokovima i istorijskim silama, usred rata, okupacije, logora i gerilskih borbi, ukrštaju se četiri price o četiri osobe koje su žrtve ili napadači, a nekada i oboje. Svako od njih pokušava na svoj način da odbrani svoju ljubav od besmisla zla i propadanja ljudskog dostojanstva“, kaže Božović.

Posetiocima Sajma knjiga Božović preporučuje i velikog majstora italijanske i evropske književnosti Klaudija Magrisa i njegovu knjigu „Zakrivljeno vreme u Kremsu“.

„To štivo govori o pitanju vremena, o pitanju starosti i o velikim temama i velikim izazovima Prvog svetskog rata“, kaže Božović i dodaje da Arhipelag objavljuje i izabrane pozne pesme irskog nobelovca Džejmusa Hinija „Živi lanac znanog sveta“, sačinjene od stihova njegove pune zrelosti, iz poslednje tri njegove pesničke knjige.

Božović ističe da je Arhipelag objavio i nekoliko romana pisaca koji predstavljaju neke od najznačajnijih glasova nove srpske književnosti.

„Objavljeni su novi romani dvoje dobitnika Evropske nagrade za književnost, ‘Jegermajster’ Darka Tuševljakovića i ‘Otkako sam kupila labuda’ Tanje Stupar Trifunović. Prvi roman Nine Savčić ‘Vlasnik svega našeg’ privukao je veliku pažnju čitalaca, kao i provokativna autofikcija Srđana V. Tešina ‘Moje’, u kojoj se kao jedan od glavnih junaka pojavljuje Danilo Kiš. Novi krimi roman Mladena Vurune ‘Otrov, banka i treće pismo’ smešen u beogradsku svakodnevicu ispunjenu ljubavnim aferama, političkim spletkama, tabloidima i moćnim bankama. Istorijski roman Nikole Moravčevića ‘Nesrećni kralj govori’ o tragičnom srpskom kralju Stefanu Dečanskom koga je otac prognao i oslepeo, a sin u uspeloj pobuni zadavio“, kazao je Božović.

On se osvrnuo i na dela važnih srpskih pisaca.

„U knjizi kritičke proze ‘Solvitur scribendo’ Mihajlo Pantić ispisuje uzbudljivu hroniku svakodnevice i književnosti. Radnja nove drame Vide Ognjenović ‘Kozocid’ dešava se u crnogorskom planinskom selu, u posleratnoj Jugoslaviji. Drama je metafora odnosa vlasti i naroda. Za ovu ‘dramu o obnovi i izgradnji’ Vida Ognjenović je nedavno dobila Sterijinu nagradu za najbolju dramu“, kaže Božović.

U ovoj godini Arhipelag se usredsredio na nekoliko kapitalnih knjiga iz oblasti istoriografije.

Božović navodi da „Hitlerovo carstvo“ Marka Mazovera ima sve odlike remek-dela moderne istoriografije.

„Na gotovo 700 strana ove kapitalne knjige Mazover detaljno istražuje evropsku istoriju u doba nacističke vladavine, kao i uzroke koji su omogućili pojavu nacizma i njegovu dominaciju od početka tridesetih do druge polovine četrdesetih godina. Zasnovana na novim izvorima i novim tumačenjima, ova knjiga je briljantno napisana istorijska priča o dobu koje je promenilo sudbinu Evrope i sveta“, kaže Božović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.