U trendu

Ajsenberg: Prestravljen sam društvenim mrežama

SARAJEVO – Američki glumac Džesi Ajsenberg smatra da je Sarajevo zapanjujuć grad, priznaje da je prestravljen društvenim mrežama, dok za svog mladog kolegu Fina Vulfharda ističe da je – „najbolji“.

Prilikom današnjeg druženjima sa novinarima i fanovima u okviru Sarajevo film festivala, Ajsenberg je rekao da je Sarajevo „zapanjujući grad“, koga je prvi put posetio 2007. godine, dok je planirani povratak u martu 2020. osujetila pandemija.

„Dolazak u Sarajevo je bilo iskustvo koje menja život. Mnogi Amerikanci moje genercije ne znaju istoriju devedesetih, a doći ovde menja pogled. Grad je zapanjujuć, kultura divna“, naveo je Ajsenberg

Kao američki Jevrejin Ajsenberg je primetio da mu „bosanska kultura izgleda bliskom“.

Upitan kako danas gleda na film „Društvena mreža“, koji ga je proslavio i pribavio mu nominaciju za Oskara, Ajsenberg je priznao da je kao glumac srećan kada se pojavi u filmu kog ljudi vole i čija mu gledanost omogućuje da dalje radi.

„Čudan je zanat glumca. Daš sve od sebe, a nekad si u nečem popularnom, ili nečemu što niko ne vidi ili često u predstavi za 200 posetilaca i mislis da je to nesto najbolje što si uradio“, rekao je Ajsenberg.

Prema njegovim rečima, „nadrealno je iskustvo kada snimiš nešto međunarodno uspešno i prepoznaju te i u najmanjim mestima gde nisi ni bio“.

Govoreći o svom rediteljskom debiju „Nakon što spasiš svijet“, koji je juče prikazan na SFF, kada mu je uručena nagrada „Počasno srce Sarajeva“, Ajsenberg je rekao da je scenario napisao na osnovu svog audio romana.

„Govori o tinejdžeru čija je majka društvena aktivistkinja, vodi sklonište za žzrtve nasilja, a on je popularan muzičar na društvenim mrežama. Ima veliko praćenje ali plitak odnos sa publikom, dok ona im dubok sa malobrojnim ljudima kojima spašava živote“, rekao je Ajsenberg.

Prema njegovim rečima, danas postoji čudan generacijski jaz u kome mladi imaju pristup čitavom svetu, ali im starinski način međuljudskih odnosa izmiče.

Lik majke tumači Džulijen Mor koja u filmu posvetivši život da pomogne zlostavljanim ženama, deci i drugim ima „podsvesnu psihološku krivicu da je odgojila povlašćenog sina“.

„Vidim to stalno. Imam glumce prijatelje koji su se obogatili od glume, ali su delom liberalni hipiji, a imaju bogatu decu. (Komičar) Kris Rok kaže da je odrastao mrzeći bogatu decu, a sada živi sa njima. To je ironično“, primetio je Ajsenberg.

Upitan zašto nije prisutan na društvenim mrežama, Ajsnberg je otkrio da je prestravljen od njih, jer u glavi nema filter i govori sve što mu se vrzma glavom.

„To nije dobro mesto gde mogu da pričam“, priznao je sineasta.

Do angažmana mladog glumca Fina Vulfharda, koji se proslavio serijom „Čudnije stvari“, Ajsenberg je došlo pošto obojica ima istog agenta.

„Mor sam poslao scenario. Imam prednost što sam glumac, pa mi kolege pročitaju ono što napišem. Ne stidim se da im šaljem. Bivam i odbijan, ali se ne stidim“, rekao je Ajsenberg.

Za Vulfharda je rekao da je „najbolji“, da je „kul glumačka i rok zvezda“, istinski kreativna osoba zainteresovana za nezavisni film, pa upravo sa 20 godina režira svoju prvu komediju.

„Naslov filma ‘Nakon što spasiš svijet’ je došao od prijatelja, aktiviste za zatvorsku reformu. Ima dete a putuje i propoveda protiv zatvaranja ljudi. Bivša žena mu je rekla: ‘Kad završiš spašavanje sveta seti se da imaš dete“, rekao je Ajsenberg.

Glumac je u „Nakon što spasiš svijet“ na kratko ubacio i svog sinčića, ali u šali kaže da ga nije potpisao „kako se ne bi uobrazio“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar