U trendu

Akcija spasavanja rimskog grada

Početkom oktobra izvedena je jedna od najbržih i najkomplikovanijih akcija spašavanja jednog arheološkog lokaliteta. U pitanju su ostaci antičkog grada Zeugma, blizu Belkisa u Turskoj. Na ovom lokalitetu je naglo počeo da raste nivo vode, a uzrok je bio Birecik Dam, kapitalni projekat sistema za navodnjavanje na jugoistoku Turske.

Grad Zeugma su osnovali Grci 300. godine pre naše ere, da bi on kasnije postao glavni štab rimskih legija u tom delu svetu. Smatra se da je bio tri puta veći od slavne Pompeje i da predstvlja ključno nalazište za izučavanje ekspanzije Rimskog carstva, njihovog prelaska Eufrata i činjenica o svakodnevnom životu u Mesopotamiji.

Prvi deo grada je potopljen u maju i tada su arheolozi spasili veći broj mozaika koji su odvojeni od podloge, pažljivo isečeni na manje delove i odnešeni. Najnoviju akciju su izveli zajedno arheolozi iz Francuske, Turske, Velike Britanije i Italije. Operacija ovakvog obima se obično planira tri meseca, a u ovom slučaju ona je morala da bude u potpunosti izvedena za to vreme. Vredni mozaici, skulpture i delovi građevina nisu mogli da čekaju pred brzo nadirućom vodom. Sve što nije moglo da bude odnešeno, arheolozi su morali ponovo da zakopaju, a za mozaike i da primene tehnike prekrivanja sa nekoliko slojeva različitog sastava, da bi Zeugma bila sačuvana za neke buduće generacije. Na način na koji su to izveli, rimski grad je konzerviran i siguran u narednih 1.000 godina.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.