U trendu

Aleksandar Madžar svira četvrti koncert u Kolarcu

BEOGRAD – Četvrti u nizu koncert pijaniste Aleksandra Madžara, iz ciklusa Betovenove sonate, biće održan 20. decembra u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine, sa programom od 25. novembra, saopštili su organizatori.

Ostali koncerti se odlažu za februar, mart, april i maj mesec 2022. godine.
Kupljene ulaznice na biletarnici Kolarčeve zadužbine za koncerte Aleksandra Madžara mogu da se zamene za koncert od 20. decembra ili za koncerte koji će biti održani naredne godine čim budu definisani termini, ili da se vrate na biletarnici Kolarca.

Pijanista Aleksandar Madžar je na ovogodišnjem Bemusu počeo sa izvođenjem Betovenovih klavirskih sonata i do sada je održao tri od ukupno osam koncerata koji će obuhvatiti čitav opus od 32 sonate čuvenog kompozitora.

Betovenove klavirske sonate predstavljaju grandiozni vrhunac razvoja ovog žanra u delima Bečkih klasičara (Hajdn, Mocart, Betoven).

Opus od 32 sonate pokriva spektar različitih tehničkih zahteva, od dela najjednostavnijih za izvođenje do velikih sonata (grande sonate) namenjenih koncertirajućim profesionalcima.

Zbog važnog mesta koje imaju u formiranju svakog pijaniste, nimalo nije preterano poređenje po kojem su Bahova klavirska dela Stari zavet, a Betovenove klavirske sonate Novi zavet pijanističke literature.

Aleksanadr Madžar se po završetku studija klavira na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu usavršavao kod najvećih svetskih pedagoga. Specijalizaciju je završio na prestižnom Konzervatorijumu „Čajkovski“ u Moskvi, a zatim i u Strazburu.

Pažnju svetske javnosti privukao je pobedama na takmičenjima u Lidsu, Ženevi, Bolcanu i Milanu.

Madžar se bavi pedagoškim radom kao profesor na Flamanskom kraljevskom konzervatorijumu u Briselu i na Akademiji za muziku i pozorište u Bernu. Nastupa sa vodećim orkestrima i solistima širom sveta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar