Aleksandar Peković novi upravnik Kolarca

BEOGRAD – Kolarčeva zadužbine saopštila je danas da je njen Odbor imenovao Aleksandra Pekovića za novog upravnika.

U saopštenju se podseća da je Peković autor i direktor brojnih projekata u oblasti kulture i kreativnih industrija u Srbiji, Crnoj Gori, Sloveniji, Italiji, a veliko iskustvo sticao je tokom godina kao šef Odeljenja za muzičku produkciju Radio-televizije Srbije, zamenik sekretara za kulturu Grada Beograda i direktor projekata Evropske prestonice kulture „Beograd 2020“ i „Herceg Novi 2021“.

Peković je diplomirao filmsku i televizijsku produkciju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, a zajedno sa Markom Maršićevićem je suosnivač i direktor Arteria krijetiv netvork, Instituta za kreativne industrije za region Zapadnog Balkana, sa sedištem u Ljubljani, gde je i član fokus grupe za kulturne i kreativne industrije grada.

Osnivač je i izvršni direktor „CODA Artists“ međunarodne agencije za muziku i izvođačke umetnosti, zahvaljujući kojoj su u Beogradu gostovali Elina Garanča, Plasido Domingo i nedavno Marta Argerič, a organizovao je i prvo gostovanje Simfonijskog orkestra RTS u Kini, u Šangaju, 2019. godine, podsećaju iz Kolarca.

„Dosadašnja upravnica Jasna Dimitrijević odlazi nakon tri mandata tokom kojih je uspela da u veoma teškim vremenima održi Zadužbinu i njenu delatnost kroz izuzetne programe visokog umetničkog kvaliteta na čemu smo joj zahvalni“, kaže se u saopštenju.

Iz „Kolarca“ su dodali da je najveći doprinos Dimitrijević svakako usvajanje člana Zakona o kulturi kojom je Zadužbina Ilije M. Kolarca svrstana u red institucija koje uživaju posebnu brigu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu na www.krstarica.com