U trendu

Tajna stara pet vekova

U Firenci iz doba Botičelija i Leonarda, jedan nezajažljivi papa, Siksto Četvrti, ambiciozni kralj Aragona i Napulja i nekolicina smrtnih neprijatelja, Pacijevi, planiraju jednu od najvećih izdaja u istoriji: aprilsku zaveru protiv vlasti Medičija. Samo ubistvom Lorenca Veličanstvenog moglo se zavladati ekonomijom čitavog hrišćanskog sveta.
U Firenci 21. veka mlada studentkinja priprema tezu o jednom slikaru mračne prošlosti. Pre nego što se nađe zatečena u policijskoj istrazi i progonjena od strane plaćenih ubica iz Vatikana, ona otkriva, preko jedne misteriozne slike, ko je bio pravi pokretač zavere skovane pod najvećom svetom kupolom celog hrišćanstva.
Ovo je siže uzbudljivog i popularnog romana "Kvatročento" Suzane Fortes. Mnogi umetnici renesanse, čitamo u uvodu romana, poput Botičelija, Verokija i Leonarda da Vinčija, trajno su zabeležili te činjenice na svojim slikama nabijenim skrivenim simboličkim značenjima. Niko od njih nije, međutim, uspeo toliko da se približi stvarnoj prirodi onoga što se zbilo te krvave nedelje kao što je to učinio slikar Pjerpaolo Masoni. Književna kritika je "Kvatročento" pompezno najavila kao zadivljujući roman koji razotkriva zločin za koji je istoriji bilo potrebno pet stotina godina.
Suzan Fortes je jedna od najpopularnijih i najcenjenijih savremenih španskih književnica. Diplomirala je istoriju i geografiju, kao i američku istoriju na Univerzitetu u Barseloni. Trenutno boravi u Valensiji, gde se podučavanjem bavi uporedo sa novinarstvom i književnošću.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.