U trendu

Aleksic: Delo Duska Radovica je i danas živo i podsticajno

BEOGRAD – Nagrađivani pisac Dejan Aleksić prvi je dobitnik nove književne nagrade „Dušan Radović“ za decu i mlade, za svoju knjigu „Malo-malo pa slon“ (izdavač „Imam ideju“) koja mu je danas svečano dodeljena u Skupštini grada Beograda.

„Plemeniti je čin da se nagrada dodeljuje na 100.godišnjicu rođenja Duška Radovića. Bio je izvanredna stvaralačka priroda kakva se retko sreće u mnogo većim, dinamičnijim i uticajnijim zemljama i sredinama. Naš jezik i literatura imali su sreće da imaju autora ovakvog formata kakav je bio neosporno Radović. Njegovo delo je i danas živo i podsticajno, a nama ostaje da dokažemo da smo ga i danas dostojni“, rekao je Aleksić.

On je ukazao na želju da postoji više nagrada za dečiju književnost i pohvalio je druge autore u konkurenciji za ovu nagradu.

Aleksić je istakao da se kulturna svest jednog naroda može izraziti opusom velikog pesnika za decu, pisca, urednika na televiziji, aforističara, svestrane umetničke ličnosti kakav je bio Dušan Radović (1922-1984).

„Meni kao autoru pripada naročita čast i zadovoljstvo što buduća tradicija ove nagrade počinje mojim imenom. Kao pisac za decu, formirao sam se najviše u gravitacionom polju stvaralačkog univerzuma Duška Radovića. Usuđujem se da verujem da je moja nagrađena knjiga mali, ali vidljivi nivo svetlosti iz ovog književnog, zvezdanog neba“, zaključio je dobitnik nagrade Dejan Aleksić.

Na konkurs je stiglo 98 knjiga, prema pravilima objavljene od 15. decembra 2020. do 15. decembra 2021. godine.

Nagrada se sastoji od diplome, skulpture i novčanog iznosa od 5000 evra.

Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda, istakao je da je Biblioteka grada Beograda osnivač dve nove književne nagrade, pokrenute krajem 2021.godine, a to su „Beogradski pobednik“ za najbolji roman i „Dušan Radović“.

„Došlo je vreme da se dodeljuje nagrada za dečju književnost, da se više obrati pažnja na ovu oblast, jer koliko mi je poznato, ne postoji mnogo nagrada i priznanja u ovom žanru. Na ovaj način mi stimulišemo umetnike, pisce, da što više stvaraju. Sada sam siguran da će autori više pisati kada smo ustanovili još dve književne nagrade“, istakao je Vesić.

On je primetio da je najteže pisati za decu, jer njih niko ne može da prevari, dok smatra da pesme za decu Duška Radovića nisu uvek bile samo za njih, već mnogo toga više, zrelo, osvešćeno, analitično.

„Svi smo rasli uz knjige, pesme Radovića, on je bio hroničar Beograda na jedan poseban način. Nema boljeg načina da mu se odužimo nego kroz prestižnu nagradu koja nosi njegovo ime i slavi dela dečije književnosti“, naglasio je zamenik gradonačelnika Beograda.

Miloš Radović, predsednik žirija, reditelj, dramski pisac i sin Dušana Radovića, zahvalio se gradskoj upravi što nisu nimalo zaboravili njegovog oca i što su njemu dodelili ovako visoku funkciju u žiriju, koji je odluku doneo jednoglasno.

„Dugo je Dejana Akeksića čekala ova nagrada. Kao pisac za decu on je veoma zabavan, ali i zahtevan. Nagrađena knjiga je veoma duhovita zbirka priča, lišena lažnih emocija. Dejan zna da se sa decom postupa ozbiljno i odgovorno. Hvala i svim ostalim piscima što su želeli ovu nagradu“, stoji u obrazloženju stručnog žirija. Jasmina Ninkov, direktorka Biblioteke grada Beograda, osnivača ovog priznanja, dobitniku je uručila Nagradu „Dušan Radović“.

U najužem izboru su bila još dva naslova – „Knjiga plava kao trava kada spava“ (CK Gradac) Peđe Trajkovića i „Pesme za naj-velike“ (Kulturni centar Ribnica) Duška Domanovića.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar