U trendu

Alguvejli posetio Adligat i poklonio više desetina knjiga

BEOGRAD – Ambasador Egipta Amr Alguvejli posetio je Muzej knjige i putovanja i poklonio više desetina knjiga za zbirku o toj zemlji, saopštilo je danas Udruženje za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju Adligat.

U Adligatovom muzeju izložena je i knjiga sa posvetom jedinog dobitnika Nobelove nagrade u arapskom svetu, egipatskog književnika Nagiba Mahfuza, koja je stigla zahvaljujući angažovanju Alguvejlija.

„Mahfuz nije voleo putovanja, čak nije otišao ni u Stokholm na dodelu Nobelove nagrade. Jedino je voleo da dolazi u Beograd. Taj neobični detalj na najlepši mogući način prikazuje prijateljstvo Srbije i Egipta koje treba da unapređujemo i gajimo“, rekao je predsednik Adligata Viktor Lazić.

Alguvejli je, inače, na kraju svog diplomatskog mandata u Srbiji, tokom koga je Egipat prvi put učestvovao na Sajmu knjiga u Beogradu, gde je bio počasni gost, a Srbija je prvi put predstavljena na Kairskom međunarodnom sajmu knjiga.

Tokom prošlogodišnje posete Beogradu ministarka kulture Egipta Ines Abdel-Dajem razgovarala je i sa predsednicima Adligata i Društva srpsko-egipatskog prijateljstva, a tokom Sajma knjiga u Kairu predstavnici Adligata su dogovorili formiranje svog koptskog kutka sa knjigama o egipatskim hrišćanima.

„Projekti sa ‘Adligatom’ su deo izuzetno uspešne saradnje dve zemlje u oblasti kulture, koje sprovodimo na osnovu protokola o saradnji i nadamo se da ćemo uskoro sprovesti čitav niz značajnih međunarodnih aktivnosti“, navela je predsednica Društva srpsko-egipatskog prijateljstva Aneta Đermanović.

Uručenju su prisustvovali i predsednica Poslaničke grupe prijateljstva sa Egiptom u Skupštini Srbije Dubravka Filipovski, poverenica za ravnopravnost Brankica Janković, te poslanik Vuk Mirčetić.

U saopštenju Adligata se pominje i da su počasni članovi udruženja iz Egipta književnik Muhamed Samavi i Koptkinja Šeri Bušra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.