U trendu

Alkohol samo šteti mladima, starijima može i da koristi

VAŠINGTON – Najnovija velika studija o dejstvu alkohola na ljudsko telo pokazuje da se mlade generacije suočavaju sa većim zdravstvenim rizicima prilikom konzumiranja alkoholnih pića nego stariji ljudi, za koje umereno konzumiranje može čak biti i korisno, preneo je Gardijan.

Studija koju finansira Fondacija Bila i Melinde Gejts sugeriše da je nužno, na globalnom nivou, izdati preporuke za konzumaciju alkohola koje bi trebalo da budu zasnovane na starosti korisnika.

Predlažu se najstrože smernice za muškarce od 15 do 39 godina, koji su u najvećem riziku od štetnosti konzumacije alkohola.

Sa druge strane, ona pokazuje i korist prilikom umerenog korišćenja alkoholnih pića, između jednog i dva dnevno, u starijim godinama, čime se smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti, moždanog udara i dijabetesa.

Istraživanje sprovedeno u 200 zemalja, pokazalo je da je 1,32 milijarde ljudi konzumiralo alkohol u količinama koje se kategorišu kao apsolutno štetne za organizam.

Alkohol su najviše koristili mladi muškarci starosti 15-39 godina, što je uzrokovalo čak 60 odšto nesrećnih slučajeva, uključujući nesreće sa motornim vozilima, samoubistva i ubistva.

Sa druge strane, konzumiranje alkohola ne donosi nikakve zdravstvene koristi za ovu starosnu grupu, a predstavlja mnoge zdravstvene rizike.

Autor studije dr Emanuel Gakid sa Univerziteta u Vašingtonu naveo je da je preporuka mladima da ne piju, jer ne postoji nijedna korist alkohola u njihovim godinama, dok se s druge strane starijima preporučuje umereno konzumiranje.

„Iako možda nije realno misliti da će se mladi uzdržavati od konzumiranja alkohola, smatramo da je važno predstaviti najnovije dokaze kako bi svi bili informasani prilikom donošenja odluka o svom zdravlju“, rekao je dr Gakid.

Kao ispitanici u ovoj studiji tretirani su muškarci i žene starosti između 15 i 95 godina, u periodu od 30 godina, od 1990. do 2020. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.