U trendu

Ambasador Francuske otvorio konferenciju „Korak u nauku“

BEOGRAD – Ambasador Francuske Žan-Luj Falkoni otvorio je danas online Konferenciju „Korak u nauku“ u organizaciji istraživačke stanice „Petnica“.

Falkoni je, obraćajući se učesnicima i gostima iz zgrade ambasade u Beogradu, napomenuo je da je „Korak u nauku“ centralni godišnji događaj u Istraživačkoj stanici Petnica.

„Koliki je značaj nauke za razvoj društva danas više nego ikada ranije je jasno svima. Važno je da nauka odgovori svim izazovima, ali je važno i da se vrati poštovanje u stručne autoritete. Zbog toga nauka treba da bude transparentna, ali i da deli svoja stečena znanja sa svima. Petnica je mesto na kojem se upravo započinje izgradnja odgovrnih građana svesnih značaja kritičkog razmišljanja, i metode zaključivanja zasnovane na činjenicama, a ne uverenjima. Diskusija vaših polaznika, iako tek srednjoškolaca, ohrabruje i pokazuje da je Petnički obrazovni model uspešan. Raduje me da postoji dugogodišnja saradnja Francuskih institucija i Istraživačke stanice Petnica, a najviše na polju edukacije o klimatskim promenama“ kazao je Falkoni.

Skoro 150 učesnika, srednjoškolaca, studenata i naučnika tokom cele ove nedelje diskutovaće rezultate 70 istraživačkih projekata iz 20 naučnih oblasti, koji su realizovani ove godine u Petnici.

Nakon otvaranja konferencije, usledilo je predavanje profesora Fransoa Tadeia sa Univerziteta u Parizu, o budućnosti obrazovanja, tokom koga je sa polaznicima iz Petnice dotakao mnoge važne izazove obrazovanja u 21. veku.

Drugo predavanje, na temu interdisciplinarnosti u nauci na primeru arheologije i biologije, održala je Sofija Stefanović sa Biosens Instituta u Novom Sadu i Filozofskog fakulteta u Beogradu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.