U trendu

Ana Grigorović u polufinalu svetskog operskog takmičenja

BEOGRAD – Pozorišna rediteljka Ana Grigorović prošla je u polufinale internacionalnog takmičenja operskih reditelja do 35 godina – “EOP” (Europaićer Opernregie-Preis), saopštilo je Narodno pozorište u Beogradu na svom sajtu.

Rediteljski koncept opere „Obrtaj zavrtnja“ kompozitora Bendžamina Britna, koji Grigorović potpisuje zajedno sa scenografkinjom Dunjom Kostić i kostimografkinjom Selenom Orb, ušao je u deset najboljih.

Polufinale ovog značajnog međunarodnog takmičenja iz Visbadena (Nemačka) se održava krajem novembra.

Takmičenje “European Opera-directing Prize” prvi put je održano 2001. godine, a nagradni fond za prva tri osvojena mesta iznosi 35 000 evra.

Ana Grigorović je rođena 1987. godine u Beogradu gde je diplomirala (2012) na katedri za Pozorišnu i radio režiju na Fakultetu dramskih umetnosti, u klasi profesorke Ivane Vujić Kominac, poznate rediteljke i do nedavno upravnice Narodnog pozorišta.

Završila je interdisciplinarne master studije Teorije umetnosti i medija na Univerzitetu umetnosti u Beogradu (2015).

Osnovno muzičko obrazovanje iz oblasti klavira, teorije muzike i solo pevanja stekla je 2006. godine u Muzičkoj školi „Mokranjac“.

Uveliko je laureat nagrada kao što je ”Hugo Klajn” za najboljeg studenta pozorišne režije u generaciji, ”Zoran Ratković” za režiju, nagrade grada Beograda za umetničko stvaralaštvo mladih za 2009. godinu, nagrade Narodnog pozorišta za najbolju predstavu u sezoni 2016/17 i pohvale istog teatra za režiju dve opere – “Đani Skiki” i “Na uranku”.

U svom plodnom opusu za sobom ima razne predstave u prestonici, kao što je mjuzikl “Inside Out” (Pozorište na Terazijama), drama “Dom Bernarde Albe”, opereta za decu “Bastijen i Bastijena” (Narodno pozorište), “Magično popodne”, “Pedeset udaraca” (Atelje 212), “Gozba”, “Petar” (Bitef teatar), “Biti” (Ustanova kulture Parobrod), “Nacionalna klasa”, “Dečaci Pavlove ulice”, “North Force” (Omladinsko pozorište Dadov), “Pet dečaka” (Malo pozorište ”Duško Radović”), “Bekstvo” (Ustanova kulture ”Vuk Karadžić”), “After Sun” (SKC).

Po drugim gradovima Srbije režirala je sledeće naslove: “Igra”, “Lepotica i zver” (Pozorište ”Bora Stanković”, Vranje), “Rađanje jednog zapisnika” (Narodno pozorište Pirot), “Ako mi se zviždi, zviždim” (Narodno pozorište ”Sterija”, Vršac).

Od 2013. godine angažovana je u Operi Narodnog pozorišta u Beogradu, gde je režirala mnoge obnove operskih predstava – “Italijanka u Alžiru”, “Pepeljuga”, “Plašt”, “Nabuko”, “Andrea Šenije”, “Rigoleto”, “Lučija od Lamermura”, “Figarova ženidba”, “Karmen”, “Ljubavni napitak”.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.