U trendu

Ana Mariji Grbić uručena nagrada „Grozdana Olujić“

BEOGRAD – Pesnikinji Ana Mariji Grbić uručena je Nagrada „Grozdana Olujić“, koja se ove godine prvi put dodeljuje, i to za najbolju proznu knjigu autora do trideset godina objavljenu na srpskom jezikzu tokom 2021. godine u svečanoj sali Srpske književne zadruge.

Žiri, u sastavu prof. dr Jelena Panić Maraš, dr Tijana Tropin i prof. dr Predrag Petrović, doneo je odluku da među 13 pristiglih književnih ostvarenja nagrada pripadne mladoj laureatkinji Grbić, čija je zbirka priča „Srneća leđa“ prvo objavljeno prozno delo, nakon tri objavljene zbirke poezije.

Na pitanje Tanjuga koliko je joj ovakvo priznanje znači, Grbić je istakla da je ovo veliki podsticaj za dalje stvaranje, jer je ovo prvo prozno delo nakon objavljenih zbirki poezije.

„Obaveza jednog pisca je da napušta svoje prostore komfora, jer se ništa autentično nije stvorilo u toj zoni. U trenutku kada sam shvatila da svakog trenutka mogu da napišem pesmu koja je dobra, i samo dobra, rešila sam da napravim pauzu od poezije, tako da me je pozvala proza, jer sam dugo želela da pišem prozu“, rekla je Grbić za Tanjug.

Govoreći o samoj tematici knjige ona je rekla da se uvek kao pisac trudila da predstavlja stvarnost onakvu kakva jeste, bez doze poetičnog ulepšavanja, ali da je stvarnost takva kakva jeste uvek izvor određene doze lepog.

„Trudim se da predstavaljam stvarnost onakvu kakva jeste, da budem iskrena, ali to nikada nije bez ljubavi. Autor voli svoje junake, uvek ističe to da su oni posebni, da je život posebna stvar. Zbirka priča pomerena je iz Beograda, radnja se dešava u Desimirovcu, pored Kragujevca, u manjim mestima“, rekla je Grbić.

Predsednik žirija prof. dr Predrag Petrović istakao je da mu je velika čast što ima priliku da bude deo komisije koja je imala tu odgovornost da izabere ko će poneti ovo priznanje, te da se uzda da će u godinama i u decenijama koje slede ova nagrada zauzeti bitno mesto na našoj književnoj sceni i da će time biti ostvarena želja spisateljice, te da bude podsticaj za mlade autore.

Petrović je istakao da je velika odgovornost dodeljivanje nagrade mladom autoru, napominjujući da nije bilo lako doneti ovu odluku, jer ta nagrada može potpuno da usmeri karijeru mlade osobe, postavlja se pitanje kuda i na koje nacine bi se kretala knjizevna karijera Grozdane Olujic da nije dobila nagradu kao mlada autorka.

Laureatkinja je poručila svim mladim autorima da je „pisanje čist rad“, dok je inspiracija „trenutak koji brzo dođe, a još brže prođe“, te da mladi autori treba da teže tome da gaje „to malo zrno inspiracije“ kroz čitav stvaralački proces.

Podsećanja radi, Grozdana Olhujić je u svojoj testamentarnoj volji ostavila amanet svojoj porodici da se osnuje knjizevna nagrada koje ce biti iskljucivo namenjena mladim piscima koji će pisati i ogledati se u zanrovima u kojima se ona ogledala (srpska književnost, knjizevnost za decu, romani, bajke i pripovedna proza).

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar