U trendu

Analize površine Meseca ukazuju na ogromne rezerve vode

LONDON – Analize povrÅ¡ine Meseca, posebno područja nazvanih staklene perle, ukazuju na postojanje ogromnih rezervi vode, tvrde naučnici.

Sićušne površine nazvane staklene perle, koje su razbacane po površini Meseca, mogle bi da sadrşe milijarde tona vode koju bi astronauti mogli da crpu i koriste u budućim lunarnim misijama, kaşu istraşivači, prenosi londonski Gardijan.

Smatra se da je ovo otkriće jedno od najvaşnijih do sada za svemirske agencije koje su se usredsredile na izgradnju baza na Mesecu, jer ono znači da na Mesecu moşda postoji veoma pristupačan izvor ne samo vode, već i vodonika i kiseonika.

„Ovo je jedno od najuzbudljivijih otkrića do kojeg smo doÅ¡li. Sa ovim nalazima, potencijal za istraÅŸivanje Meseca na odrÅŸiv način veći je nego Å¡to je ikada bio“, izjavio je MaheÅ¡ Anand, profesor planetarne nauke i istraÅŸivanja na britanskom Otvorenom univerzitetu nadomak Londona.

Više od pola veka nakon što su ljudi poslednji put hodali po Mesecu, NASA i druge svemirske agencije spremaju se za povratak na Mesec.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.