U trendu

Anđeli Đokić pesnička nagrada „Timočka lira“

BEOGRAD – Anđela Đokić (28) iz Beograda dobila je za pesmu „Mirna noć u Ulici kraljice Natalije?“ pesničku nagradu „Timočka lira“ koju dodeljuje Radio Beograd 2 najboljem pesniku do 30 godina, saopštio je žiri za dodelu nagrade.

Žiri, koji je radio u sastavu Stana Dinić Skočajić (predsednica), Obren Ristić i Sonja Milovanović, jednoglasno je odlučio da prvo mesto pripadne Anđeli Đokić.

Kako piše u obrazloženju žirija, pobedničku pesmu odlikuje kratka forma, jezgrovit izraz i efektna pesnička slika, izgrađena na jakim a istovremeno i suptilnim kontrastima.

„Filigranska umešnost u neobičnosti detalja otvara značenje pesme na više ravni, a posebno je značajna funkcija naslova, koji sa tekstom pesme čini neraskidivu celinu“, ističe se u saopštenju žirija.

Anđela Đokić studirala je skandinavske jezike i književnosti na univerzitetima u Beogradu, Agderu i Helsinkiju, predaje norveški jezik i bavi se prevođenjem.

Piše književne prikaze za nekoliko internet portala, a sledeće godine, kao deo nagrade „Timočka lira“, Radio Beograd 2 objaviće joj prvu pesničku knjigu.

Među desetoro finalista, izdvojile su se i Slađana Bažalac (29) iz Kraljeva, koja je dobila drugu nagradu za pesmu „Demistifikacija“, u kojoj je žiri posebno podvukao izuzetnu uspelost u obradi teme zaposednutosti, kao i Tijana Savatić (27) iz Pančeva koja je za neobičnost pesničke slike u pesmi „Kavkaz“ ponela treću nagradu.

Sve tri nagrađene pesme pokazuju spoj darovitosti i promišljenosti, pesnički senzibilitet ali i rad na tekstu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.