U trendu

Anegdote i zanimljivosti sa Balkana

Knjiga "Anegdote i zanimljivosti sa Balkana" dr Predraga Mutavdžića, stručnjaka za balkanologiju i neohelenistiku, neobičan je pogled na Balkansko poluostrvo, od antičkih vremena do danas. Reč je o anegdotskim pričama o narodima i dostignućima, kao i o pojedinim događajima koji su na različite načine obeležili istoriju i kulturu ovog dela sveta. Grupisane unutar četiri zasebna poglavlja – "Anegdote sa balkana", "Istorijske zanimljivosti", "Balkan iz drugog ugla" i "Balkanske jezičke zanimljivosti" – raznovrsni podaci nižu se zanimljivo na stranicama ove knjige.
Ličnosti poput Miloša Obilića, kneza Miloša Obrenovića, lorda Bajrona, Čučuk Stane ili Eshila, koji se susreću u ovoj knjizi, bivaju ne samo umni već i duhoviti, pragmatični, inspirativni. U nekoliko duhovitih pričica autor otkriva zašto krompir nije zaživeo lako na Balkanu i kako je Dositej Obradović uporno ubeđivao Srbe da prihvate tu biljku koju su oni smatrali "đavoljom". Neobična je priča o beogradskom paši Adži Mustaju, koji je imao još neobičniji nadimak "srpska majka". Nadimak je stekao time što se grčevito borio da spreči nasilje nad hrišćanima. Autor beleži i da izgovaranje zdravice prilikom nazdravljanja potiče iz vremena kada su se prinosile žrtve u vinu bogovima i umrlim precima. Takođe, žene na Balkanu ne nose minđuše u ušima zbog estetike i lepote, već zato što se veruje kako su one odlična amajlija protiv urokljivih očiju.
U poglavlju koje se odnosi na balkanske jezičke zanimljivosti, čitaoci će saznati kako je cvet orhideja dobio naziv, da je domovina kravate – Hrvatska, da je Matija Ban "kum" srpske reči četnik, da su vinogradi oko Grocke i Fruške Gore došli glave rimskom caru Probu…

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)