U trendu

Ansambl Renesans slavi 50. rođendan koncertom u DOB

BEOGRAD – Veliki slavljenički koncert Amnsambla Renesans, povodom 50 godina rada najstarijeg ansambla za ranu i tradicionalnu muziku u čitavoj Evropi, zakazan je za 16. oktobar u Domu omladine Beograda.

Ansambl Renesans je osnovan 1969. godine u Beogradu.

Tokom proteklih pola stoleća je održao više od četiri hiljade koncerata širom Evrope, na Bliskom i Srednjem Istoku i u severnoj Africi, te učestvovao na brojnim festivalima u bivšoj Jugoslaviji i inostranstvu.

Odani istorijskoj i autentičnoj interpretaciji, članovi Ansambla su razvili bogat repertoar koji obuhvata dela srednjovekovnih, renesansnih i baroknih majstora, kao i tradicionalnu muziku balkanskih naroda.

Na inicijativu članova Ansambla u muzički školski sistem Srbije uvedeno je izučavanje muzike srednjeg veka i renesanse. Ansambl Renesans je osnovao istoimeni Centar za ranu muziku koji okuplja stvaraoce namerne da istražuju i interpretiraju ranu i tradicionalnu muziku.

Cenjeni orkestar je učestvovao i u mnogim pozorišnim predstavama i filmovima, dajući tako svoj doprinos srpskoj pozorišnoj i kinematografskoj umetnosti.

Tokom decenija rada ansambl i njegovi članovi dobili su brojne nagrade, kako u bivšoj Jugoslaviji, tako i u Srbiji i inostranstvu (Zlatna plaketa „U ime univerzalne umetnosti“ Mediteranskog festivala u Bariju (Italija), Vukova nagrada Republike Srbije, Zlatni beočug Beograda, Godišnja nagrada grada Beograda…).

Ulaznice za koncert po ceni od 300 RSD su u prodaji na Ticket Vision Blagajni u DOB-u.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.