U trendu

Antologija bugarskog aforizma na srpskom jeziku u Sofiji

SOFIJA – U Gradskoj biblioteci u Sofiji, u organizaciji lista za satiru „Stršel“, predstavljena je antologija bugarskog aforizma „Trn i ruža“ na srpskom jeziku, koju je preveo i priredio Aleksandar Čotrić.

U mramornom foajeu prestočničke biblioteke, koja se nalazi u centru grada, okupio se veliki broj ljubitelja aforistike, humora i satire iz cele Bugarske.

U antologiji koja je nedavno objavljena u Beogradu, u izdanju Zavoda za udžbenike, predstavljena su 122 bugarska autora i oko 2.500 njihovih misli.

Među zastupljenim piscima su i nobelovac Elijas Kaneti, te veći broj akademika, profesora univerziteta i najuglednijih bugarskih pisaca i mislilaca.

Govoreći na promociji 6. juna, univerzitetski profesor i prevodilac Gančo Savov istakao je da antologija „predstavlja toliko bogat izbor aforizama, kakav u Bugarskoj još ne postoji“.

Književnik iz Varne Valentin Dimitrov ukazao je da je „autor radeći na antologiji koristio veoma bogatu građu iz knjiga, novina, časopisa i sa interneta, zbog čega je ‘Trn i ruža’ najsveobuhvatnija antologija bugarske kratke književne forme“.
Glavni urednik „Stršela“ Mihail Vešim naglasio je veoma dobru saradnju srpskih i bugarskih satiričara, podsetivši da je „Aleksandar Čotrić u Bugarskoj, u gradu Svištovu, dobitnik međunarodne nagrade za satiričnu priču na konkursu ‘Aleko’, u čast bugarskog pisca Aleka Konstantinova“.

Priređivač antologije Čotrić rekao je da „Srbiju i Bugarsku, osim autoputeva, povezuju i književna dela“.

On je protumačio osnovne karakteristike bugarskih aforizama, a to su, po njemu, „poetičnost, paradoksalnost i filozofičnost, te da govore i krupnim, univerzalnim temama, ali ih odlikuju i duhovitost i kritičnost“.

Promociji su, pored ostalih, prisustvali i ministar savetnik u ambasadi Srbije u Sofiji Gordana Božić, zastupljeni autori aforizama Veselin Zidarov, Diljan Benev, Hristina Ostrikova, Nikolaj Draganov, kao i karikaturistkinja Margarita Jančeva, čiji se crteži nalaze u antologiji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.