U trendu

Antologijska edicija „Deset vekova srpske književnosti“

BEOGRAD – Antologijska edicija „Deset vekova srpske književnosti“ izdavačkog centra Matice srpske koja se sastoji od 100 knjiga u 102 toma predstavljena je danas u okviru programa Sajma knjiga.

Glavni urednik edicije akademik Miro Vuksanović napomenuo je da glavni cilj Antologije nije samo književni, već i kulturološki i leksički i obrazovni i da bi trebalo da pokaže kako se međusobno dopunjuju i uvećavaju civilizacijski slojevi.

Pokretač i glavni urednik Antologije rekao je da je u okviru edicije štampano 10 knjiga godišnje.

On je izrazio zadovoljstvo što se tako važan projekat za našu kulturu proteže na 35 miliona stranica.

„Ništa što je veliko ne biva bez napora. Imali smo nameru da pokažemo celovit razvitak srpske književnosti i osvetlimo kontinuitet literarne reči od 12. do 21. veka. Od žitijske i srednjevekovne književnosti pa sve do aktulne književne produkcije i pasaca koji među nama stvaraju. Nesumnjivo je reč o projektu koji ima nacionalni značaj“, kazao je Vuksanović.

Dodao je da su u ediciji zastupljeni pisci koji obeležavaju vreme u kojima su njihove knjige nastale.

„Tu su svi autori koji su obeležili svoje vreme bez obzira na narečije srpskog jezika na kojem su pisali ili srpske zemlje u kojima su Srbi živeli ili sada žive. Želeli smo kroz istraživački rad da ukažemo na neke pisce koji su iz različitih razloga ostali zaboravljeni ili skrajnuti. Ovom edicijom im dajemo mesto koje zaslužuju“, kazao je Vuksanović.

On je napomenuo da su Sabrana dela Svetog Save prva štampana u ediciji.

„Tu je prvi put uvrštena i Hilandarska povelja koju je napisao sa svojim ocem. Imamo pet knjiga koje obuhvataju srednjevekovnu književnost…zatim pet knjiga koje su posvećene narodnoj književnosti…Stara dubrovačka i primorska književnost prezentovana je u tri knjige. Doba prosvećenosti, zapravo 18. i 19. vek u našoj ediciji je obeleženo sa 50 pisaca. Najviše naslova po prirodi stvari pripada pesnicima i proznim piscima 20. veka, jer se tada pojavilo najviše antologijskih knjiga i pisaca“, kazao je Vuksanović.

Planirano je da Antologija ima više od 200 knjiga koje izlaze u godišnjim kolima, a koja po pravilu imaju deset naslova.

Izlaziće po periodima, izborom reprezentativnih dela, bez pristrasnosti prema bilo kojem književnom pravcu ili stilu i tako obuhvatiti domete srpske književnosti i njen značaj.

Ovaj kapitalni poduhvat Izdavačkog centra Matice srpske pomogli su Ministarstvo kulture i informisanja sufinansiranjem izdavanja u ovoj godini sa 1,2 miliona dinara kao i kroz otkup kapitalnih izdanja koja se nalaze u bubliotekama širom Srbije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.