U trendu

Apel za pomoć domaćoj muzičkoj sceni

BEOGRAD – Inicijativa za život domaće muzičke scene zatražila je od nadležnih da najavljeni novi paket pomoći privredi bude usmeren ka najugroženijim privrednima granama, a ne da se, kako navode, novac bespotrebno troši i na one sektore koji nisu ugroženi poput trgovinskih lanaca ili farmaceutske industrije.

„Inicijativa za život domaće muzičke scene“ u saopštenju navodi da je među ugroženim delatnostima ubedljivo najugroženija upravo muzička i manifestaciona privreda sa apsolutnim padom prihoda od gotovo 100 odsto.

Oni traže da Srbija prati primer gotovo svih evropskih država koje su posebno podržale svoju manifestacionu i muzičku industriju.

„Nemačka, Velika Britanija i Holandija uputile su milijarde evra i funti za oporavak svojih lokalnih muzičkih scena, Francuska, Austrija, Poljska, Norveška i Švedsku stotine miliona, dok su i države regiona poput Hrvatske, odvojile značajna sredstva. Sve ove zemlje shvataju da se ne sme dozvoliti gašenje kulture i muzike u njihovim društvima“, navodi se u saopštenju.

Među onima koji su podržali inicijativu su Allegretto, Arsenal Fest, Balkan Art Collaboration, Beer Fest, Bitefartcafe, Dallas Records, EXIT, Kombank dvorana, Long Play, Guitar Art Festival…

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.