U trendu

Argentinski plesač Hulio Boka u septembru stiže u Beograd

BEOGRAD – Argentinski baletski plesač Hulio Boka u septembru dolazi u Beograd u cilju pokretanja Beogradskog baletskog takmičenja, a na poziv Nacionalne fondacije za umetničku igru, saopštili su danas organizatori takmičenja.

Boka će od 27. do 30. septembra raditi sa mladim plesačima i njihovim pedagozima iz Beograda i Novog Sada, ali i iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Grčke, Italije i Mađarske, i pružiti im instrukcije za dalje napredovanje i vidljivost na međunarodnoj sceni.

Po rečima organizatora, Boka je još 2019. godine prihvatio poziv da podrži osnivanje ovog međunarodnog takmičenja i da bude predsednik njegovog žirija, a pridružili su mu se i prvakinja baleta Boljšog teatra Anastasija Voločkova, prvak Nacionalnog baleta Kanade Aleksandar Antonijević i izraelski koreograf Icik Galili.

Boka je svoje prve baletske korake napravio kao četvorogodišnjak, a nakon pohađanja Nacionalne baletske škole, počeo je karijeru kao prvak baleta 1982. godine u okviru Fondacije Tereze Karenjo u Karakasu, odakle odlazi u Gradski teatar Rio de Žaneira.

Njegova svetska karijere počinje osvojenim zlatom na petom Međunarodnom baletskom takmičenju u Moskvi (1985).

Iste sezone počeo je svoj dvadesetogodišnji angažman u Američkom baletskom teatru u Njujorku, sa kojim je svake godine nastupao u Metropoliten operi.

Igrao je naslovne uloge u najboljim svetskim trupama, a bio je i glavni igrač jedne od najznačajnijih turneja Nacionalnog baleta Španije.

Nastupao je i na najvažnijim svetskim festivalima u Evropi, Americi, Japanu, Australiji i bio redovni gost godišnjeg Međunarodnog baletskog festivala u Havani.

Trupu „Balet Argentino“ osnovao je 1988. godine i s njom nastupao širom sveta – ona je ujedno bila prva inostrana kompanija koja je nastupila u Ermitažu u Sankt Peterburgu. Kreirao je balet za operu „Henri VIII“ Kamija Sen-Sansa u Teatru Liseo u Barseloni i nastupio sa Monserat Kabaje.

Bio je član žirija nagrade „Benois de la Danse“ za 2008. godinu u Rusiji, kao i niza drugih važnih baletskih takmičenja u Rusiji, Kini, Koreji, SAD i Meksiku.

Stalni je član žirija Baletskog takmičenja u Lozani.

Prva edicija ovog takmičenja, najavljena za oktobar 2020. godine, morala je da se odloži, te realizacija planiranih aktivnosti počinje krajem septembra.

„Kroz bogato iskustvo stečeno u radu sa decom i mladima u okviru Baletske škole Nacionalne fondacije za igru, jedine internacionalne osmogodišnje baletske škole akreditovane od strane Ministarstva prosvete Republike Srbije, stiče se zaključak da su takmičenja i nastupi osnovna motivacija za talente. U sinergiji sa drugim profesionalnim umetničkim školama u zemlji i regionu, osnivanje Beogradskog baletskog takmičenja ima za cilj da uvede mlade umetnike u pravo okruženje, kako bi ogroman napor istovremeno omogućio sticanje samopouzdanja i iskustva“, navode organizatori takmičenja.

Takmičenja daju priliku mladim igračima da se predstave na pozornici u važnim repertoarskim ulogama i istovremeno čuju mišljenja i savete najboljih iz te industije.

Pored toga, prikazujući svoju tehniku i umetničke domete, ali i posmatrajući nastupe svojih vršnjaka, učenici baletskih škola i mladi igrači dolaze do vrednih stipendija i profesionalnih angažmana.

Svoju podršku ovom takmičenju dalo je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar