U trendu

Arno Gujon otvorio Odeljenje strane knjige u čačanskoj biblioteci

ČAČAK – Čačanska biblioteka „Vladislav Petković Dis” od danas je bogatija za Odeljenje strane knjige sa više od 5.000 naslova, koje je otvorio direktor Uprave za odnose sa dijasporom i Srbe u regionu Arno Gujon.

Gujon je istakao da je otvaranje ovog odeljenja bitno ne samo za Čačak već za čitavu Srbiju.

„Mi poklanjamo knjige na srpskom jeziku bibliotekama u svetu kako bi naša deca i naši ljudi koji žive u inostranstvu mogli da uče i da imaju kontakt sa srpskim jezikom, a izuzetno je bitno da i u samoj Srbiji imamo kontakt i sa stranim književnostima. Raduje me to što je jedan deo ovog odeljenja dat od strane jednog bračnog para iz Fransucke pre 50 godina, a jedan supružnik je bio srpskog porekla tako da je i dijaspora učestvovala u ovome na neki način”, rekao je Gujon.

Knjige koje je čačanska biblioteka dobila veoma su značajne za sve one koji žele da usavršavaju svoje znanje stranog jezika ili prosto da uživaju u stranoj literaturi i to na jeziku na kom su data dela pisana.

„Zahvaljujući saradnji koju smo ostvarili sa nizom partnera u zemlji i inostranstvu, pre svega Ministarstvom kulture, Narodnom bibliotekom Srbije, bibliotekom Matice srpske, stranim kulturnim centrima koji rade u Srbiji i Kongresnom bibliotekom u Vašingtronu, Gete institutom, mi smo u zadnjih godinu dana takođe dobili više od hiljadu naslova, savremenih, aktuelnih knjiga koje omogućavaju svim zainteresovanim za usavršavanje stranih jezika i učenje stranih kultura ili prosto čitanje literature na stranim jezicima da to sada mogu i da koriste u ovom odeljenju”, rekao je direktor čačanske biblioteke Bogdan Trifunović.

Viši savetnik u minstarstvu kulture Mladen Vesković rekao je da ovako dobro opremljenih odeljenja u Srbiji nema puno.

„Koliko god da je važno imati literaturu na maternjem jeziku i bez obzira koliko je izdavašstvo u Srbiji razvijeno, sa nekoliko desetina hiljada naslova godišnje, ipak ostaje nezamenjiva činjenica da moramo podsticati čitanje i znanje na svim drugim stranim jezicima, pogotovo onim koji su u široj upotrebi. Tako da i u tome vidim veliki prostor za nastavak saradnje, a u smislu da ovo odeljenje bude opremljeno novijim stranim knjigama koje će koristiti građanima Čačka”, rekao je Vesković.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar