U trendu

Artan Lili: Exit je prisutan odavno u našim životima

NOVI SAD – Istaknuti alternativni elektro rok pop noise bend “Artan Lili” obeležio je otvaranje Exita na popularnoj bini Visa Fusion Stage u Novom Sadu, a lider sastava Bojan Slačala je za Tanjug rekao da se uvek raduje kada nastupa na ovom festivalu.

“Meni je uvek drago da nastupamo na našem najvećem festivalu u zemlji i regionu kakav je nesumnjivo Exit. Naravno, Exit je svima nama koji živimo na Balkanu prisutan u našim životima poslednjih godina i decenija”, smatra Slačala.

Sinoć su održali veoma uspešan koncert za nekoliko hiljada ljudi ispred bine Visa Fusion Stage, koji su delili sa takođe alternativnim sastavom “KOIKOI”.

Imaju za sobom dva studijska albuma “Artan Lili” (2015) i “New Deal” (2018), nedavno reizdati za diskografski tandem PGP RTS / Croatia Records-Jugoton, tako da uveliko osvajaju region u kome nastupaju.

Slačala je rekao da mu je drago da je “Artan Lili” dobio tu privilegiju da nastupa na popularnoj pozornici Visa Fusion Stage gde sviraju inostrana, regionalna i domaća imena.

Ove godine su to – američki pank rok muzičar Marki Ramon, reper Marčelo, Bojana Vunturišević, hrvatski alternativni sastav “Pocket Palma”, Mimi Mercedez, Deca Loših muzičara, Vizelj, Paraf, makedonski virtuoz Kiril Đaikoski, Killo Killo Banda, hrvatska atrakcija “Brkovi”, “Orthodox Celts” i drugi.

Bend “Artan Lili” sa svoja dva spomenuta albuma napravio je pravu pometnju na domaćoj muzičkoj sceni, posebno su zadali muke muzičkim kritičarima i stručnoj javnosti da ih žanrovski definišu. Ima tu primese alternative, elektro pop muzike, rokenrola, spajanju svih tih pravaca.
Čak je i izmišljen novi žanr za njih pod nazivom “noise pop”, što sigurno grupi imponuje da su začetnici novog pravca.
“Nemam ja neku vrstu opterećenja u vezi žanrova koje stvaramo. Ta odrednica ‘noise pop’ je veoma lepa, koju je dao novinar Aleksandar Pavlić, i ona je pre svega veoma tačna, tako da mi nismo mnogo odstupili od toga. Godinama se držimo tog stila i naše “čuprice”, guramo dalje najbolje što znamo”, iskren je lider, pevač, gitarista, kompozitor, aranžer, autor svih tekstova “Artan Lilija”.

Potražnja i pomama za njima i ne čudi, jer u Beogradu redovno su rasprodali nastupe u klubovima – Elektropionir, Subbeerni centar, rok klub Fest (Zemun), a svirali su i u Ustanovi kulture “Vlada Divljan”, na festivalima “Beer fest” i “Beer Garden” sa nekoliko hiljada posetilaca.

“Naša turneja je zapravo uvertira za proslavu jubileja, 10. godišnjice benda koja će se desiti na jesen u glavnim gradovima našeg regiona”, objasnio je Slačala.

Oni su uveli revoluciju u koncept i kampanje planiranja izdanja novog albuma, kako su uradili za prethodni “New Deal” i novi u nastajanju, koji su plasirali tako što su objavili za pet dana premijernih pet audio pesama, a onda su za narednih 5 dana objavili 5 video spotova tih numera.

Deluje da se bend može umoriti od toliko produktivnosti – snimanja novih pesama paralelno sa realizacijom obimne koncertne turneje.
“Nikako se ne umaramo, jer dve godine smo ladili, a sada ćemo se sladiti, tako da jedva smo dočekali da toliko sviramo i stvaramo”, u svom duhovitom maniru je rekao Bojan, misleći na zastoj muzičke industrije i kulturnih aktivnosti usled pandemije korona virusa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar