U trendu

Asocijacija filmskih festivala: Odbrana bioskopa

BEOGRAD – Osnivanje Asocijacije filmskih festivala Srbije – AFIFS danas je u Kombank Dvorani krunisano potpisivanjem Memoranduma o saradnji između Filmskog centra Srbije (FCS) i predstavnika sedam najznačajnijih filmskih festivala igranih ostvarenja u zemlji.

U tek osnovanoj Asocijaciji je sedam filmskih festivala: Festival evropskog filma Palić, Festival filmskog scenarija u Vrnjačkoj banji, Festival glumačkih ostvarenja – “Filmski susreti” u Nišu, Leskovački internacionalni festival filmske režije (LIFFE), Festival autorskog filma (FAF) u Beogradu, Šumadijski internacionalni festival debitantskog filma u Kragujevcu i festival “Slika u pokretu” u Novom Sadu.

Direktor FCS Gordan Matić istakao je da su filmski festivali u svakoj zemlji deo kinematografske infrastrukture, zato su i značajni za FCS, gde su prepoznali njihove potrebe.

Takođe je istakao da je FCS već na različite načine pomagao sve navedene festivale, a sama Asocijacija je sada osnovana na inicijativu direkcija tih festivala.

“Zato smo odlučili da ove godine napravimo jednu asocijaciju koja će olakšati pristup ovim manifestacijama i fondovima kod nas i inostranstvu”, naveo je Matić.

“Tako ovde imamo sedam festivala, sedam gradova, sedam nagrada, a sve to kroz sedmu umetnost, pri čemu ima neke analogije i simbolike u broju sedam”, zaključio je prvi čovek FCS.

AFIFS nastaje sa idejom umrežavanja i povezivanja filmskih festivala u Srbiji i FCS u cilju zajedničke organizacije, promocije i razmene programa, radionica, stručnih skupova, uspostavljanja strukovnih nagrada i međusobne podrške.

Izvršni producent festivala na Paliću Ilija Tatić naveo je da je to prvi festival koji će krenuti da se realizuje, ove godine od 17. do 23. jula, dok je prošle pandemijske godine morao biti odložen za septembar.

“Ovo je svakako prvi korak ka boljitku kinematografije u Srbiji, jer je uključeno toliko grana industrije, pre svega ekonomija i turizam koji se oslanjaju na sedmu umetnost. Mislim da je Asocijacija jedna dobra platforma koja ide ka tome da se popravi situacija sa filmom kod nas”, smatra Tatić.
Festival na Paliću u julu će predstaviti svoje 28. izdanje kao presek najboljih ostvarenja na evropskom tržištu kroz autorski dugometražni, kratki i eksperimentalni film.

Filmski reditelj Darko Bajić, ovde kao umetnički direktor festivala filmske režije u Leskovcu, istakao je da je novoosnovana Asocijacija zapravo barikada i odbrana bioskopa u Srbiji, posebno u doba pandemije.

Naglasio je da svi festivali igranog filma u AFIFS-u zapravo uvek edukuju gledaoce, kako je od samog početka uvek radio i FEST, koji je doživeo svoje 49. izdanje ove godine.

Podsetio je da festival u Leskovcu traje tek 14 godina, ali da je za to vreme mnogo toga važnog postignuto, posebno što su u gostima na svakom izdanju redovni regionalni režiseri, koji se ili nalaze u žiriju ili su došli kao gosti da predstavljaju nove filmove na smotri.

“Leskovac je mali grad koji ima veliko srce”, poetično se izrazio Bajić i dodao da se publika, posebno mladi ljudi, na ovako jedinstvenom festivalu filmske režije, upoznaje sa rediteljima koji su glavni gosti manifestacije.

Igor Stanković kao direktor tradicionalnog Festivala autorskog filma (FAF), koji postoji od 1994. godine, naglasio je da je potpisivanje Memoranduma i osnivanje AFIFS-a pravi put koji donosi unapređenje celokupne kinematografske delatnosti.

“Asocijacija filmskih festivala predstavlja pravi vizionarski korak u svakom pogledu”, ukratko je sumirao utiske Stanković, inače vlasnik filmske distributerske kuće MegaCom film i direktor Kombank Dvorane.

Verica Nerić kao izvršna direktorka Šumadijskog internacionalnog festivala debitantskog filma iskazala je veliku čast što su prepoznati kao jedan sasvim mlad festival da se pridruži ovoj Asocijaciji, da budu deo velike priče gde će da opstanu i zažive na duži period.

Taj festival se održava uvek od 9. do 12. decembra u Knjaževsko-srpskom teatru u Kragujevcu, i kroz ta 4 dana gosti su pretežno reditelji debitanti.

Osim dugometražnog igranog filma, smotra prikazuje i kratki metar uz prateći program raznih radionica, a specifičnost festivala leži u tome da nagradu dodeljuje publika za najboljeg debitanta.

Saša Milenković kao direktor Festivala filmskog scenarija u Vrnjačkoj banji označio je važnost upravo scenarija kao esencije svakog filma i podsetio da ove godine slave mali jubilej – 45. rođendan manifestacije, koja će imati svoju proslavu i glamur.

Takođe je istakao da su prošle godine ustanovili nagradu “Zlatno pero – Gordan Mihić”, prema nedavno preminulom scenaristi, koji je bio jedan od najboljih i najplodnijih stvaralaca ikada na ovim prostorima za film i televiziju.

Direktor festivala glumačkih ostvarenja u Nišu Srđan Savić je pohvalio osnivanje Asocijacije, svestan da mnogi kritikuju što svaki veći grad u Srbiji ima svoj festival, ali . je dao napomenu da upravo filmski festivali na najbolji način vraćaju publiku u bioskope kao nijedna druga manifestacija.

Vladan Obradović kao član odbora Srpske asocijacije snimatelja – organizatora festivala “Slika u pokretu” spomenuo je da njihov festival postoji šest godina, i da su pomoć za realizaciju imali uvek od FCS i Jugoslovenske Kinoteke.

Ove godine će se festival održati od 15. do 18. decembra u KC Novi Sad, dok je 2020. bio organizovan u Beogradu kao susret direktora fotografije, odnosno filmskih snimatelja.

Njihovo Udruženje postoji 10 godina, gde ima 47 članova, dok u žiriju festivala koji neguje snimatelje kao važnu profesiju za nastanak filma, sede isključivo direktori fotografije.

Direktor FCS Gordan Matić je na kraju naveo da je Asocijacija osnovana za sedam najboljih festivala igranog filma u zemlji, iako ima još dosta značajnih (Sopot, Sombor, Smederevo), ali su ti odabrani imali ubedljivo najbolji program i koncept za budućnost.

Festivali dokumentarnog i kratkometražnog filma (Beldocs, Kratki metar, Sedam veličanstvenih) takođe će imati svoju Asocijaciju, čija se realizacija planira od naredne godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.