U trendu

Atelje 212: Uskoro „Drama o kraju sveta“ i „Posaditi drvo“

BEOGRAD – Pozorište Atelje 212 je počelo sa pripremama dve predstave – Drama o kraju sveta“ Olge Dimitrijević i „Posaditi drvo“ Alekseja Žitkovskog, najavila je direkcija teatra na zvaničnoj Facebook stranici.

Na Sceni „Petar Kralj“ Ateljea 212 skoro su krenule probe komada „Posaditi drvo“ ruskog savremenog dramatičara Alekseja Žitkovskog čije drame do sada nisu izvođene na srpskim pozorišnim scenama.

Dramu je preveo Novica Antić, aktuelni upravnik ovog beogradskog pozorišta, dok su u glumačkoj podeli – Branimir Brstina, Marko Pavlović, Stojša Oljačić i Nikola Štrbac.

Reditelj predstave je Pavle Terzić, a ostatak ekipe čine – dramaturškinja Jelena Mijović, kostimografkinja Dragica Laušević. scenograf Miloš Todorović, kompozitor Božidar Podunavac, organizatori – Jelena Fatić i Boško Radonjić.

Ruski dramski pisac odredio je svoj komad kao „šalu u jednom činu“, u kojoj otac, opremljen sadnicom i lopatom, vodi svog sina studenta da obave poslednju stavku u nizu- posade drvo.

Otac sledi tradiciju koja nalaže da svaki čovek u svom životu mora da sagradi kuću, podigne sina i posadi drvo.

Taj naizgled veoma jednostavan posao se ipak zakomplikuje i pokreće lanac nepredvidivih događaja.

Večni nesporazum između očeva i sinova, tradicionalnog i modernog, postaje apsurdan u dodiru sa stvarnim svetom koji je u međuvremenu postao licemerni poligon na kome su stare ideale i uverenja zamenili profit i privatno vlasništvo.

Drama „Posaditi drvo“ je mala, duhovita priča o velikim i ozbiljnim stvarima, koja postavlja pitanje šta zapravo znači sagraditi kuću, podići sina i posaditi drvo i da li je ispunjenje formalnog zahteva ovog načela dovoljno da se bude čovek.

Paralelno sa navedenim projektom, Olga Dimitrijević režira svoj komad “Drama o kraju sveta” za takođe malu scenu „Petar Kralj“ Ateljea 212.

U predstavi igraju: Dragana Đukić, Jelena Ilić, Jovana Gavrilović, Katarina Žutić i Marta Bjelica.

Reč je o koprodukciji ovog teatra i Udruženja građana “Gorgone” u saradnji sa festivalom BELEF.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar