U trendu

Atlas grupa poklonila dela Miće Popovića MSU i Galeriji SANU

Ministarstvo kulture i informisanja, Muzej savremene umetnosti (MSU) i Atlas grupacija su potpisale protokol kojim se potvrdjuje namera da kompanija Atlas grupa pokloni dela slikara Miodraga Miće Popovića tom muzeju i Galeriji Srpske akademije nauke i umetnosti (SANU).

Tom prilikom su iz kolekcije Atlas grupe bez naknade MSU ustupljene kompozicija „Heksagonalni prostor“ i slika „Solunac“, dok je u Galeriji poklonjen portret profesora Mihaila Djurića.

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević je izrazio zahvalnost na ovom gestu i nadu da će se i druge kompanije i pojedinci pridružiti u sličnim akcijama.

„U 19. i 20. veku važni ljudi i njihove donacije su bile odraz pozitivnog odnosa prema društvu u kom su živeli“, rekao je Vukosavljević.

Predsednik Atlas Grupe Duško Knežević je naveo da se njegova kompanija izmedju ostalog bavi i obrazovanjem i kulturom, kao i da je ta kompanija započela brojne javno-privatne projekte brige o „kulturnom i duhovnom bogatstvu“.

Knežević je naveo i da neće praviti privatni legat, zato što smatra da će o kulturnom nasledju bolje brinuti država i da donirane slike postaju javno dobro.

Vršilac dužnosti direktora MSU Slobodan Nakarada je naveo da ta kolekcija trenutno ima 20 slika Miće Popovića i da se nada da će početkom 2019. godine izložiti njegova dela.

Akademik Miodrag Mića Popović bio je slikar, likovni kritičar, pisac i filmski režiser.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar