U trendu

Audicija za mlade pevače 18. marta u Horu Opere SNP

NOVI SAD – Hor Opere Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu organizuje audiciju za mlade pevače 18. marta u 14 sati, na sceni Jovan Đorđević, saopšteno je iz SNP-a.

Cilj nove audicije je da mladima iz Novog Sada i Vojvodine pruži priliku da steknu iskustvo na sceni i iskustvo rada u profesionalnom horu.

“Rad u operskom horskom ansamblu je daleko kompleksniji od pevanja u drugim profesionalnim horovima. Počev od toga da zahteva od vas ne samo pevačke sposobnost već i spremnost da se suočite sa ozbiljnim scenskim zadacima”, objasnio je sekretar hora Jovan Pejić.

Naveoe je i da scenske borbe, koreografske scene, individualni glumački zadaci, manje solističke role… sve to je deo posla horskog pevača u operi, i sve to, dodaje, možete naučiti samo kao deo takvog ansambla.

Vrata su otvorena pre svega mladim ljudima, a ideja jeste da Opera SNP bude ta koja će sa mladim muzičarima raditi na scenskom nastupu, pevanju, čak i upotrebi jezika u operi i scenskom pokretu,naveo je Pejić.

“Hor Opere Srpskog narodnog pozorišta spada u red najboljih horskih ansambala u regionu. Ono što nas izdvaja od ostalih je činjenica da smo pođednako uspešni u operskom i klasičnom koncertnom repertoaru, kao i u nestandardnim oblicima javnih nastupa u svim muzičkim žanrovima”, kazao je direktor opere SNP Aleksandar Stankov.

Zato je, kaže, važan ovaj trenutak kada Hor Opere organizuje audiciju, jer pruža mogućnost mladim umetnicima da steknu iskustvo na sceni i iskustvo rada u profesionalnom horu”.

Ovo je redovna praksa u velikim svetskim operskim kuća, a često se dešava da perspektivni nadareni kandidati i ostanu u pozorištu da rade.

Program za audiciju 18. marta sadrži jednu kompoziciju po izboru i zadati horski odlomak iz opera.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.