U trendu

Austrijski filmski festival od sutra u Nišu

NIŠ – Austrijski filmski festival, u okviru kojeg će biti predstavljeno osam dugometražnih igranih ostvarenja iz austrijske savremene produkcije, biće otvoren sutra u Niškom kulturnom centru i trajaće do 2. oktobra, saopštila je danas direkcija događaja.

Slogan ovogodišnjeg izdanja je „Velika očekivanja“, a fokus programa je na ženama u kinematografiji ispred i iza kamere, na velikom platnu i kroz teme koje se smatraju „ženskim“.

Selektorka programa je filmska autorka, dramaturškinja i scenaristkinja Staša Bajac.

Festival će svečano otvoriti direktor Austrijskog kulturnog foruma dr Adrijan Fajks, nakon čega sledi projekcija filma „Tlo pod mojim nogama“ rediteljke Mari Krojcer.

Ovo ostvarenje govori o džet-set poslovnoj konsultantknji Loli koja vezu sa svojom šeficom Elize čuva u tajnosti, kao i postojanje svoje starije sestre Koni, koja ima dugu istoriju mentalne bolesti – ali, kada dobije vest da je Koni pokušala samoubistvo, Loline tajne prete da eksplodiraju u javnost.

Nakon „Tla pod mojim nogama“, tokom prvog dana festivala biće prikazano i horor ostvarenje “Koliba” Veronike Franc i Severina Fiale.

Koliba po kojoj film nosi naziv podseća na kovčeg, a za brata i sestru Ejdena i Miu ovo neprivlačno mesto prepuno je lepih uspomena na njihovu majku koja je nedavno izvršila samoubistvo – stoga njih dvoje nisu baš oduševljeni kada njihov otac Ričard insistira da njegova nova verenica Grejs, žena koju je upoznao istražujući za knjigu o ekstremističkom hriščhanskom kultu, tamo sa njima provede Božić.

Pored ova dva filma, na repertoaru se nalaze i „Ja, životinja“ rediteljke Katarine Mukštajn, „Mali Džo“ Džesike Hausner, „Ostajemo još malo“ Araša T. Riahija, „Hvala na bombardovanju“ Barbare Eder, „Stiks“ Volfganga Fišera i „Kraljica Cigana“ Huseina Tabaka, koji će zatvoriti ovogodišnje izdanje festivala.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.