U trendu

Autor pesme „Niška Banja, topla voda“ dobio spomenik u Nišu

NIŠ – Niški glumac, dramski pisac, vajar, operski pevač i kompozitor Dušan Cvetković Čika Duca, poznat i kao autor legendarne pesme „Niška Banja, topla voda“ nakon 44 godina od smrti dobio je danas spomenik u rodnom mestu Nišu.

Otkrivanju statue Cvetkovića u naselju Niška Banja prisustvovale su mnoge zvanice, kao i njegove praunuka i čukununuka, preneo je portal Južne vesti.

Svaka pesma ili dramski tekst koji je Cvetković napisao imala je svoju autentičnu priču, što nije zaobišlo ni njegove najpopularnije pesme.

Pesma „Niška Banja, topla voda“ je nastala kao raport o gradnji gradskog kupatila, a u originalu je samo prva strofa bila ista, dok su muzika i takt ostali isti.

„Vremenom su promenili reči“, rekla je Čika Ducina praunuka Maja Cvetkovčh Marinković.

Ona je navela da postoji još jedna zaminljivost u vezi sa njegovom pesmom „Udavija se“, za koju se priča da je nastala iz osvete.

„Deda Duci se sviđala Stanika, što je saznao izvesni Aleksa i potukli su se, a deda da bi se osvetio napisao je tu pesmu“, priiča Nišlijka.

Prilikom otvaranja je Miljana Đorđević iz Istorijskog arhiva Niša rekla da se sve što su godinama skupljali kako bi se sačuvalo sećanje na lik i delo Čika Duce, pretvorilo u sveobuhvatnu izložbu, koja je donedavno mogla da se pogleda u Istorijskom arhivu, a očekuje se da bude preseljena u Nišku Banju.

Dušan Cvetković je živeo od 1892. do 1978. uglavnom u Nišu, a glumio je u brojnim mestima i pored ostalog je bio upravnik Narodnog pozorišta u rodnom mestu.

Ovaj spomenik nije prvi ovakvog tipa u Niškoj Banji, jer ga je pre njega dobio i njegov kolega Ljubiša Samadžić, takođe rođen u toj niškoj gradskoj opštini.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.