Avangardni balet „Mamac“ za kraj 2020. godine u NP

BEOGRAD – Premijera jednočinog baleta „Mamac“ koreografkinje Sanje Ninković oduševio je danas publiku u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Današnja podnevna premijera baleta „Mamac“ održana je uz poštovanje svih epidemiloških mera i deo je projekta nacionalnog teatra „Mladi koreografi“, u kojem se podržava želja igrača da se oprobaju i u ulozi autora plesnih predstava.

Angažovan plesni komad u kojem Ninkovićeva ukazuje na teror vizuelne „selfi“ subkulture koja muti pogled na istinski važne probleme čovečanstva, uverljivo su na sceni Narodnog pozorišta oživeli protagonisti baleta predvođeni Dejanom Kolarovim.

Pored Kolarova, u predstavi su igrali i Bojana Žegarc Knežević, Olga Olćan, Miloš Marijan, Ivana Savić Jaćić, Nikolo Bjanko, Brankica Mandić, Karlos Alvarado, Ada Raspor i Branko Sarić.

Kolarov je ranije za Tanjug kazao da je balet „Mamac“ veliki izazov za njega i njegove kolege na sceni jer je koreografkinja Ninković insistirala da igrači na sceni i pevaju i glume.

Tako je i bilo, protagonisti baleta su u savremenom plesnom komadu kojeg se ne bi stidile svetske pozorišne scene, dočarali ideju koreografkinje da je otpor zaglupljivanju masa kroz teror vizuelne „selfi“ subkulture jedan o imperativa globalnoj dominaciji sprege političkih elita i multinacionalnih korporacija.

Kompozitori su Maja Ćurčić i Marko Đukić, scenograf Jasna Saramandić, kostimograf Ida Ignjatović, a asistent koreografa Maja Bajčetić.

Narodno pozorište je baletom „Mamac“ napravilo avangardni iskorak u svom repertoaru i na promišljen način završilo 2020. godinu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.