U trendu

„Bajkovito nasleđe – dvorci, princeze, prinčevi i zmajevi“ 29. decembra u BG

BEOGRAD – U okviru tradicionalne gradske manifestacije „Beogradska zima“, Zavod za zaštitu spomenika kulture Beograda priredio je za decu zanimljiv program pod nazivom „Bajkovito nasleđe – dvorci, princeze, prinčevi i zmajevi“ koji će biti održan 29. decembra od 12 do 16 sati.

Na radionici od 12 do 13 časova deca će se u Zavodu upoznati sa nasleđem grada Beograda – dvorcima, princezama, prinčevima i zmajevima.

Biće reči o Despotu Stefanu Lazareviću, pripadniku viteškog reda „Zmaja“, navodi se u saopštenju Zavoda i dodaje da će biti prikazane slike spomenika kulture koji su nekad bili dvorci i u kojima su živeli pravi prinčevi i princeze, kraljevi i kraljice iz naše prošlosti – Konak kneginje Ljubice, Konak kneza Miloša, Stari, Novi i Beli dvor.

„Upoznaćemo naše najmlađe sa srpskim princezama i vladarkama kneginjom Ljubicom Obrenović i kraljicom Marijom Karađorđević“, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, na kraju tog dela biće organizovan digitalni kviz „Beograd znam da čuvam“ koji predstavlja prvu aplikacija o kulturnom nasleđu Beograda podržanu od strane Ministarstva kulture i informisanja.Za uspešan rad na radionici deca će kao poklon dobiti bojanku „Nasleđe za decu“ Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

U saradnji sa Nacionalnom asocijacijom za stare i umetničke zanate i domaću radinost „Naše ruke“, u periodu od 13 do 14 sati, Zavod je organizovao radionicu zanata koji su se koristili u najstarije vreme, a deca će moći da učestvuju u izradi proizvoda starih zanatlija.

Od 14 do 15 sati dečje pozorište „Pan“ odigraće za svu decu predstavu „Zlatokosina novogodišnja avantura“.

Takođe, deca će imati priliku da uživaju i u pozorišnoj predstavi sa Deda Mrazom, a Zavod je spremio i poklon – novogodišnje paketiće.

Programu će moći da prisustvuje 30 dece, a prijave se vrše putem mejla slađana.milojevic@beogradskonasleđe.rs, dodaje se u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.