U trendu

Baletska predstava posvećena Kapetan Miši (FOTO/VIDEO)

Baletska predstava „So zemlje“, posvećena trgovcu, brodovlasniku i dobrotvoru Kapetan Miši Anastasijeviću, održana je u beogradskom bioskopu Balkan, uz ovacije publike.

Autor i koreograf je prvak baleta Narodnog pozorišta u Beogradu Dejan Kolarov koji napominje da se predstava bazira na unutrašnjim stvarima ovog velikog dobrotvora.

„Mi ne prepričavamo njegov život, nego govorimo o njegovim potrebama, onako kako sam ih ja razumeo čitajući o njemu, njegovoj unutrašnjosti, njegovim inspiracijama, da sve to stvori oko sebe.“

Prvobitna ideja je bila da se predstava održi u Kapetan Mišinom zdanju, ali se prostor obližnjeg bioskopa Balkan uklopio u celu priču, posebno poslednji sprat koji liči na unutrašnjost broda.

„Inspiracija su so i brodovi tako da su kostimi inspirisani tim bojama soli. Isto tako mi je bilo jako interesantno što je on sam bio veliki dobrotvor. Pomagao je ljudima baš zato što je došao iz ničega, što postoji u tekstu predstave. Došao je iz ničega i od ničega stvorio nešto“, istakao je Kolarov.

Kostimografkinja Tamara Jarić kaže da je inspiracija za kostim bila so, so kao simbol bogatstva, darovanja i početak svega.

„Iz tog razloga sam izabrala svetlosive tonove koji se presijavaju. Htela sam da ceo kostim odiše jednostavnošću i lakoćom“, rekla je.

Vesna Mandić čija je agencija Fabrika producirala ovu predstavu, ukazuje da je u pitanju predstava koja je u potpunosti srpski proizvod jer su u njenom stvaranju učestvovali ovdašnji umetnici, uključujući kompozitora Aleksandra Simića, dramaturškinju Minu Ćirić, kao i baletske igrače iz ansambla Narodnog pozorišta u Beogradu.

„To je jedna divna prava srpska umetnička priča koja je izrodila jednu božanstvenu, toplu, ljudsku i poučnu priču koja dominira u ovoj baletskoj predstavi koja će sigurno imati veliki uspeh“, smatra Mandić.

Autori su ovom predstavom približili publici razvoj odnosa prema davanju ovog plemenitog darodavca, sa moćnim uticajem na društvo i politiku svoga vremena.

Prilog Kineske medijske grupe (CMG)

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar