Baletska škola Nacionalne fondacije za igru u Milanu i Komu

BEOGRAD – Pod pokroviteljstvom čuvene primabalerine Karle Frači, učenici Baletske škole Nacionalne fondacije za igru iz Beograda nastupiće zajedno će sa učenicima rimske Baletske akademije u Milanu i Komu, 24. i 25. septembra.

Na programu će biti celovečernji komad „La Vie Parisienne“ u koreografiji italijanskog pedagoga i koregrafa, Sabrine Bosko.

Inspirisana muzikom i jedinstvenom atmosferom Pariza sa početka prošlog veka, ova predstava je premijerno prikazana beogradskoj publici 29. aprila, na Svetski dan igre, a zatim je u okviru drugog „Karavana igre“ putovala u Novi Pazar, Rašku i Banju Koviljaču.

Pored učenika Baletske škole Nacionalne fondacije za umetničku igru, glavne uloge su poverene prvacima Baleta Narodnog pozorišta iz Beograda, Ani Pavlović i Jovanu Veselinoviću.

Kostime je osmislila Mima Madžarac, a asistent koreografa je Marija Janković.

Predstavama u milanskom teatru Beloni i u sali Pietro Pensa u Komu, Baletska škola Nacionalne fondacije za igru iz Beograda će se prvi put predstaviti italijanskoj publici i ujedno obeležiti deceniju kontinuirane i uspešne saradnje sa vodećim baletskim školama i brojnim renomiranim pedagozima i koreografima iz te zemlje.

Kao prva internacionalna osmogodišnja baletska škola u Srbiji, akreditovana od strane Ministarstva prosvete Srbije, Baletska škola Nacionalne fondacije za umetničku igru svoju nastavu koncipira u skladu sa zvaničnim italijanskim obrazovnim planom i programom.

Uz beogradske stručnjake, nastavu ove godine vode pedagozi Akademije Vaganova iz Sankt Petersburga, Nacionalne baletske škole iz Havane i Kompanije Elvina Ejlija iz Njujorka.

Prethodnu školsku godinu obeležilo osvajanje sedam medalja na važnim međunarodnim baletskim takmičenjima, i to u Nemačkoj, Litvaniji i Italiji.

Nakon izvođenja u Milanu i Komu „La Vie Parisienne“ će već u oktobru videti publika u Vršcu, Rumi, Kragujevcu i Smederevu, u okviru drugog „Karavana igre“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.