U trendu

Baletski umetnik Aleksandar Ilić promovisao knjigu pesama

BEOGRAD – Baletski umetnik Aleksandar Ilić opisao je kao „buket stihova“ svoju treću knjigu pesama „Sanjaj snove“, koja je večeras promovisana u Biblioteci grada Beograda (BGB).

„Pesnik je kao i igrač ogoljen pred publikom. Ja vam večeras prikazujem svoje ogoljeno srce. Odlučite se za jedan stih, upišite svoje ime i neka vam ta pesma bude poklon“, rekao je Ilić prisutnima u sali Odeljenja umetnosti BGB.

Zbirka „Sanjaj snove“ (2020), u izdanju Centra „Fabula nostra“, sadrži nenaslovljene stihove, podeljene u tri celine „Snovi“, „Ljubav“ i „Nostalgija“, a Ilić knjigu otvara porukom: „Trebalo je samo ispevati maleni stih pa da ga kosmos prigrli“.

Direktorka Narodnog muzeja Bojana Borić Brešković ocenila je da Ilićeve pesme nose „univerzalnu poruku“, a da u pesnikovoj knjizi „prisustvujemo jednoj intimnoj, veoma važnoj ispovesti bez koje nije moguće razumeti suštinu ljudskog bića“.

„Bezbroj puta čitajući stihove, svako slovo i svaku tačku, glasno osluškujući melodiju, uobrazila sam da su to pesme pisani meni“, primetila je urednica izdanja Teodora Sujić.

Prema njenim rečima, svaki čitalac kada bude imao ovu knjigu u rukama mora pronaći pesmu za koju će sam rešiti da li je pisana za njega.

Sujić je potom podelila tri primerka knjige nasumično odabranim posetiocima, među njima je bio i pisac Miomir Petrović, i zamolila ih da pročitaju stihove na strani koju su slučajno otvorili. Na kraju je pročitao „jednu od svojih omiljenih pesama“ i sam autor knjige.

Profesor na Institutu za umetničku igru iz Beograda, baletski igrač i koreograf Ilić je i osnivač i predsednik Udruženja profesionalnih baletskih igrača i prvi solista Narodnog pozorišta u Beogradu. Bio je umetnički direktor BELEF-a, a od 2019. godine je vršilac dužnosti direktora Beogradskog kulturnog centra.

Autor je knjiga stihova „Praznik srca“ (1999-2010) i „U prisustvu šapata“ (2013).

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar