U trendu

Banja Luka Fest: Šerbedžija, Mariza, Stefan Milenković. . .

BANJA LUKA – Prvi internacionalni muzički festival “Banja Luka Fest” biće održan na tvrđavi Kaštel od 6. do 10. jula, gde će nastupati portugalska fado zvezda Mariza, Rade Šerbedžija, Stefan Milenković, Amira Medunjanin, Zvonko Bogdan i Bojan Zulfikarpašić.

Atraktivna festivalska lokacija, velika scena tvrđave Kastel, za potrebe festivala biće posebno prilagođena, tako što za ovu prilliku organizatori pripremaju sedeću platformu sa kojom će utvrđenje na taj način publici ponuditi nezaboravno iskustvo koncerata na otvorenom.

Svečano otvaranje Festivala obeležiće koncert svetski poznatog violiniste Stefana Milenkovića i sastava Camerata Novi Sad.

Virtuoz na violini je nedavno održao vanserijski koncert u Botaničkoj bašti u Beogradu kao još jednom ambijentalnom prostoru u prirodi, sa orkestrom “Muzikon”.

Takođe, tokom jula će imati dva koncerta na festivalu “Klasik fest” u Pančevu, da bi se opet vratio u Beograd 31. avgusta na značajnu muzičku smotru “Art Link”.

Čak će stići i dve nedelje da provede kao mentor na master klasu u Čačku.

Među poznatim imenima, koja će nastupiti na velikoj sceni tvrđave Kastel, najviše pažnje svakako privlači fado diva Mariza.

Čuvena Portugalka proslavlja više od dve decenije muzičke karijere i u okviru svoje slavljeničke turneje će posetiti i Banja Luku, što će nesumnjivo biti događaj za pamćenje.

Uveliko se odomaćila u Beogradu gde je osam puta rasprodala Sava centar i uvek pružala svoj emotivni i vokalni maksimum.

Biljana Čigoja, direktorka “Banja Luka Festa” izrazila je veliko zadovoljstvo što će se konačno održati prvo izdanje festivala, koji je bio planiran za 2020. godinu, ali je zbog pandemije morao biti odložen.

“Uz velike zvezde, sjajne koncerte, dobru energiju, odličnu organizaciju i niz vrlo zanimljivih pratećih sadržaja tokom svih festivalskih dana želimo poslati pozitivne poruke iz Banjaluke kao mesta dobrih susreta. Želja nam je da pokažemo sve potencijale koje Banja Luka ima, da privučemo publiku iz regiona i uključimo lokalnu zajednicu”, istakla je Čigoja.

Od 6. jula do 10. jula, na velikoj pozornici nastupiće i glumac – muzičar Rade Šerbedžija i Zapadni Kolodvor, Zvonko Bogdan i Veliki tamburaški orkestar, Amira Medunjanin i Bojan Zulfikarpašić u pratnji Vojvođanskog simfonijskog orkestra.

Uvek briljantni Šerbedžija je tokom pandemije snimao sebe kako peva i recituje neprolaznu domaću i svetsku poeziju u svom domu u Hrvatskoj, kao lične, duboko intimne ispovesti, kako samo on majstorski ume.

Taj serijal video zapisa na Facebook stranici umetnika kao da nije imao kraja, iz 40 nastavaka, a svaka minijatura sa tog spiska je bila priča za sebe u svakom smislu.

Neposredno pre pandemije je bio angažovan za glavnu ulogu u drami “Ko se boji Virdžinije Vulf?” Edvarda Olbija na sceni Beogradskog dramskog pozorišta, u režiji svoje supruge Lenke Udovički.

Poslednji koncert u Beogradu je održao tradicionalno u decembru 2018. u Kombank Dvorani, a onda je 2019. nastupio i u Nišu.

Nedavno je bio gost 49. FEST-a i primio nagradu „Beogradski pobednik“ za doprinos filmskoj umetnosti.

Tada je promovisao novi hrvatski film „Ribanje i ribarsko prigovaranje“ u režiji Milana Trenca, gde tumači glavnu ulogu – istorijsku ličnost, hrvatskog pisca Petra Hektorovića.

Za tu ulogu je osvojio nagradu za najbolju glavnu mušku ulogu na Filmskom festivalu u Puli 2020.

Tokom pandemije Šerbedžija je objavio i novi studijski album „Ne okreći se sine“ (Croatia Records) na stihove mnogih autora, kao što je neprežaljeni Arsen Dedić.

Amira Medunjanin iz BiH jedna je od retkih regionalnih umetnica koja toliko često dolazi u Beograd i celu Srbiju, da se uveliko odomaćila, a po pravilu uvek ima rasprodate koncerte mesecima unapred.

Za vreme pandemije, uspela je nešto gotovo nemoguće – održala je sva tri koncerta u Kombank Dvorani, kada se uglavnom dogadaji otkazuju u Srbiji.

Publika je uvek željna njene neobične poetike i muzičkog stila koji uspešno nosi, a ova dama će pre Banja Luke imati koncert i na jubilarnom 20. izdanju festivala Exit.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.