U trendu

Bašta Fest od 30. juna do 3. jula u Bajinoj Bašti

BAJINA BAŠTA – Bašta Festa, internacionalni festival kratkog igranog filma u Bajinoj Bašti, biće održan od 30. juna do 3. jula 2022. godine, najavili su organizatori.

Ova manifestacija, koju su osnovali glumci Jovan Jelisavčić i Maja Šuša, usko je orijentisana na zajednički rad reditelja i glumaca.

Fokus na kvalitetnim glumačkim interpretacijama ima veliki uticaj na pozitivno pozicioniranje Bašta Festa među internacionalnim festivalima kratkometražnog filma.

Maja Šuša, umetnička direktorka i selektorka festivala, povodom predstojećeg izdanja Bašta Festa kaže da je selekcija ostvarenja je u pripremi.

„Od preko 700 filmova, pravi se finalni izbor od 25-30 kratkih igranih filmova koje će publika imati priliku da gleda tokom četiri dana u Bajinoj Bašti. Deluje da će program biti veoma raznovrstan, uzbudljiv i hrabar. Osnivanjem Balkanske mreže kratkog filma sa festivalima iz Severne Makedonije i Crne Gore ulazimo u jedan novi korak u razvoju i pozicioniranju kratkog filma u regionu, kao i u edukaciji i promociji mladih filmskih autora“ kazala je Maja Suša.

Direktor festivala Jovan Jelisavčić je u susret predstojećem izdanju festivala kaže da je svake godine ova filmska smotra sve uspešnija.

„Izvesno da je festival u mnogim segmentima porastao i da se svi planovi koje smo razvijali polako ispunjavaju. Sve to nam je bitno jer je jasan pokazatelj da je naš koncept zaživeo, ili još bolje da kažem – preživeo sve izazove, i da je vreme da ga nadograđujemo.“ kazao je Jelisavčić.

Bašta Fest je internacionalni festival kratkog igranog filma u Bajinoj Bašti, godišnja manifestacija koja se održava svakog prvog vikenda u julu i traje četiri dana.

Bašta Fest je od izuzetnog značaja za decentralizaciju kulture, budući da je usmerio raznolik filmski, muzički, edukativni i prateći program na ovu predivnu regiju.

Ideja je od samog početka bila da se neverovatna priroda Bajine Bašte i okoline otvori za što veći broj posetilaca, a organizatori streme ka tome da ovaj festival pretvore u kulturnu oazu koja pre svega promoviše mlade domaće i internacionalne autore, stavljajući akcenat na kratke filmove sa autentičnim glumačkim ostvarenjima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar