U trendu

Bazdulj: Vajta i Ćiro su mi bili ispred Ive Andrića

BEOGRAD – Pisac i esejista Muharem Bazdulj bio je večeras gost serijala „Letnji plato BGB“ Biblioteke grada Beograda gde je ispričao da su mu u doba dečaštva Vajta i Ćiro Blažević bili ispred Ive Andrića.
Pred tridesetak poštovalaca Bazdulj je pričao o Beogradu, Travniku, načinu na koji bira pripovedače u svojim knjigama…

Na početku razgovora sa publikom Bazdulj je napomenuo da mu je otac u detinjstvu puno pričao o Beogradu.

„Kada imate 6 ili 7 godina za vas je otac neka vrsta boga. Moj otac je služio vojsku u Beogradu i naslušao sam se priča o tom veličanstvenom gradu. Te izlazio u neku kafanu na Slaviji u uniformi…Pa su ga tu čašćavali jer je bio vojnik. Imao sam fantastičnu sliku o Beogradu kada je počeo rat devedesetih godina prošlog veka kada se nije moglo putovati. Nešto malo iza pada Miloševića stigao sam u Beograd 2002. godine i kada sam se našao na Terazijama shvatio sam da bih baš tu voleo da živim. Kasnije mi se u Beogradu rodilo dete i to je definitivno postao moj dom“, ispričao je Bazdulj.

Kako kaže u doba dečaštva za njega je Andrić bio tek treći najvažniji čovek iz njegovog rodnog Travnika.

„Vajta i Ćiro Blažević bili su ispred Andrića. Sead Memić Vajta je predstavljao Jugoslaviji na takmičenju za pesmu Evrovizije 1981. godine, a Ćiro Blažević je kao trener Dinama iz Zagreba nakon 30 godine posta modrih osvojio fudbalski šampionat. Naravno, kada sam napunio 10 godina počeo sam da razvijam neku vrstu emotivnog odnosa prema biografskom podatku da sam rođen u istog gradu gde i Ivo Andrić. Rano sam počeo da pišem komentare na Andrićeve priče i verujem da svako ko piše ili govori srpskim jezikom mora da uspostavi neki odnos sa Andrićem“, kazao je Bazdulj.

Priznaje da se, kako kaže, jako „ložio“ na Šerloka Holmsa dok je pohađao Osnovnu školu.

„Pokušao sam olovkom da napišem 5. roman o Šerloku Holmsu u 7. razredu osnovne škole. Verovao sam da ću nešto objaviti u 4. razredu srednje škole. Tako je počelo…Kasnije sam održavao svoje autorske ambicije u susretima sa ljudima koji su bili u stanju da odgonetnu rebuse koje sam „sejao“ po svojim knjigama“, kazao je Bazdulj.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.