U trendu

BBC: Serija „Kuća zmaja“ je bogato delo, oštro napisano

LONDON – Visokobudžetni pred-nastavak legendarne serije Igre prestola” pod nazivom „Kuća zmaja” (House of the Dragon, 2022), prema oceni analitičara Stivena Kelija sa sajta BBC, jeste „bogato, teksturirano delo, oštro napisano i lepo režirano, koje je mračnije i sofisticiranije od originala“.

Najnovija serija istorijske epske fantastike prema romanima slavnog Džordža R. R. Martina svetsku premijeru je imala 21. avgusta na američkom kanalu HBO i HBO Max, a u Velikoj Britaniji je prva epizoda prikazana 22. avgusta.

Podsetimo, priča o građanskom ratu Targarijena dešava se 200 godina pre svih likova i događaja koji su prikazani u TV serijalu i knjigama “Igre prestola”.

Kako navodi Stiven Keli, neverovatan je preokret sudbine da je „Igra prestola“ – najveći TV fenomen u poslednje vreme, a možda i najuticajnija serija novog milenijuma, provela svoj “zagrobni” život smatrajući se nečim neuspehom, misleći na poslednju sezonu 2019. godine.

Prema njegovim stavovima, ovo ipak nije tačno, jer u svetu je bilo očajničkih pokušaja da se od raznih serijala stvori nova „Igra prestola“, bez uspeha.

Keli se osvrnuo upravo na finalnu sezonu “Igre prestola” emitovanu pre tri godine, kojom fanovi književnog serijala i same surove, morbidne serije nisu bili zadovoljni i čak su pisali peticiju da producenti ponovo snime tu celu sezonu!

Na krilima tog gorkog ukusa sa realizacijom finala, producenti su odlučili da krenu u dalje serijale, odnosno da snime tkz. „spin of“, tačnije pred-nastavak cele priče – „Kuća zmaja“, da gledaocima pruže uvid šta se sve dešavalo sa svim mogućim lozama likova pre viđene avanture u “Igri prestola”.

Prednaslov smešten skoro 200 godina pre glavne priče, objavljen u vreme smanjene dobre volje, ima relativno težak zadatak da prevaziđe cinizam i ravnodušnost, posle finala originala (2019).

Ali, kako se ispostavilo, Stiven Keli smatra da „najbolji način da napravite sledeću „Igru prestola“ je jednostavno da napravite još “Igra prestola”.

Inače, Keli je imao priliku da ekskluzivno pogleda šest epizoda „Kuće zmaja“, što je dostupno samo za fimske i TV kritičare.

Serija „Kuća zmaja“, od planiranih 10 epizoda (toliko je iznosila i svaka sezona „Igre prestola“, sem poslednje), adaptirana je iz delova knjige „Vatra i krv“ Džordža R.R. Martina iz 2018. godine, koja govori o istoriji Targarijena, jahanju zmajeva, koji su bili na čelu Sedam kraljevstava Vesterosa skoro tri veka.

Kako uvodni tekst pripoveda, ova priča se odvija 172 godine „pre Dejneris Targarjen“, i to u devetoj godini vladavine Viserisa Targarijena (britanski glumac Pedi Konsidin), kralja čija je linija nasledstva u opasnosti.

Ovo je priča eksplicitno o nepravdi i nedostojanstvu žene u patrijarhalnom sistemu: da li to znači da se njome trguje kao robom za politički prikladan brak, da se drži nejednakih standarda u pogledu želje i ponašanja, ili da se svede na mašinerije reproduktivnih organa, pita se kritičar BBC portala.

„Dečji krevet je naše bojno polje“, junakinja Aema kaže Rejniri u prvoj epizodi, a to se kasnije dešava u sekvenci u kojoj su prizori – zveckanje mača o štit, vrisci ljudi u bolu, ispresecani krvavim nasiljem rođenje deteta.

Kako otrkiva Keli i BBC, nije ni to poslednja takva scena, jer u univerzumu Vesterosa, trudnoća je opasan skok u mrak.

Stiven Keli navodi da je ovo mračniji, svečaniji, sofisticiraniji televizijski komad – onaj kome nedostaju široki, pristupačni potezi rane „Igre prestola“ ili njeni vibrantni, živopisni likovi.

„Kuća zmaja se razlikuje od „Igre prestola“ na različite načine, iako je neverovatno koliko u početku izgleda i deluje kao prirodan nastavak te franšize. Zadovoljstvo je vratiti se u ovaj svet, preneti se tako bez napora kroz izuzetnu veličinu njegove partiture i scenografije, sedeti kroz te duge, male sastanke saveta, na kojima će neko rečci nešto poput, „Gospodari moji, rastući savez između slobodnih gradova počeo je da se stilizuje kao ‘trijarhat'“. Zaista je rajski”, zaključuje Stiven Keli ispred BBC sajta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.